Διαγνωστική εκτίμηση 

Στις συγγενείς καρδιοπάθειες συχνά, αλλά όχι πάντοτε, η διάγνωση (δηλαδή η ανακάλυψη, ο εντοπισμός) γίνεται στη βρεφική ηλικία. Μερικές από αυτές τις καρδιοπάθειες μπορεί να διαγνωστούν πριν από τη γέννηση, και πολλές μπορεί να μην ανακαλυφθούν παρά πολύ αργότερα στην παιδική ηλικία ή ακόμα και στην ενήλικο ζωή.

Αν το καρδιακό πρόβλημα είναι σημαντικό, είναι πιθανόν ότι ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός του παιδιού σας θα το παραπέμψει, θα το στείλει σε παιδοκαρδιολόγο. Οι παιδοκαρδιολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να διαγιγνώσκουν (δηλαδή να ανακαλύπτουν, να εντοπίζουν) και να θεραπεύουν καρδιακά προβλήματα στα βρέφη, στα παιδιά και στους νεαρούς ενηλίκους. Έχουν την εξειδίκευση, την ικανότητα και τον εξοπλισμό για να βρουν τι εξετάσεις και τι θεραπείες θα χρειαστεί το παιδί σας, και πόσο συχνά θα χρειάζεται το παιδί σας επανέλεγχο (καρδιακό checkup) στο μέλλον.

Διαγνωστική εκτίμηση. Οι παιδοκαρδιολόγοι παίρνουν πρώτα το ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας και εκτελούν, κάνουν φυσική εξέταση. Μπορεί επίσης να κάνουν, ή να παραγγείλουν, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (που ονομάζεται ΗΚΓ), μία ακτινογραφία θώρακα, ή ένα ηχοκαρδιογράφημα (που είναι ένα είδος κινηματογραφικής ταινίας της καρδιάς που γίνεται με τους υπερήχους). Θα περιγράψω αυτές τις εξετάσεις με περισσότερη λεπτομέρεια παρακάτω. Μπορείτε να καθησυχάσετε το παιδί σας λέγοντάς του ότι αυτές οι εξετάσεις δεν θα το πονέσουν. Λιγότερο συχνά, χρειάζονται εξετάσεις αίματος, αλλά συνήθως αυτές δεν γίνονται κατά την πρώτη εκτίμηση του παιδιού.

Ο παιδοκαρδιολόγος και οι βοηθοί του θα σας μιλήσουν σχετικά και θα εξηγήσουν την κάθε εξέταση σε σας και το παιδί σας, αλλά το να είσαστε προετοιμασμένοι για τις εξετάσεις θα σας βοηθήσει να διατηρείστε το παιδί σας όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και χαλαρωμένο. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον παιδοκαρδιολόγο ή τους βοηθούς του να εξηγήσουν σε εσάς και το παιδί σας σχετικά με αυτές τις εξετάσεις.      

Αρχικά Αποτελέσματα. Αφού αυτές οι εξετάσεις ολοκληρωθούν, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τα αποτελέσματα. Αν δεν καταλαβαίνετε τα αποτελέσματα, μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις. Σε μερικές περιπτώσεις, θα χρειαστούν και άλλες, επιπλέον εξετάσεις για να καταλάβει με πλήρη τρόπο ο γιατρός τι συμβαίνει με την καρδιά του παιδιού σας και για να μπορέσει να σας δώσει μία ακριβή, μία σωστή διάγνωση. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν καρδιακό καθετηριασμό και αγγειογραφία, μαγνητική τομογραφία (MRI), αξονική τομογραφία (CT), διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα, και ειδικές εξετάσεις του καρδιακού ρυθμού όπως καταγραφή με Holter ρυθμού και δοκιμασία κοπώσεως (stress test).  

30 Δεκεμβρίου 2011


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: