Dec
12

Πείτε μας τη δική σας ιστορίαΔημήτρης Δασκαλόπουλος

Comments: 61

  • ΚΕΛΛΥJan 26

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  • ΚΕΛΛΥJan 26

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ 16ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ. ΕΧΕΙ ΕΓΧΕΙΡΗΣΤΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.ΣΥΓΧΑΡΥΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΑΝ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςFeb 04

    Κυρία Κέλλυ, ευχαριστώ για τα ευγενικά σας λόγια. Είμαι στη διάθεσή σας για να απαντήσω όσο μπορώ τις ερωτήσεις και απορίες σας (εδώ ή μέσω email). Ελπίζω όλα να είναι καλά τώρα με την καρδιακή υγεία του δικού σας παιδιού.

  • ΜατουλαFeb 17

    κ.Δασκαλοπουλε θα ήθελα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για την υπέροχη ενημερωτική σελίδα που εχετε δημιουργησει στο διαδίκτυο.Ειμαι μητέρα ενός 11 χρόνου κοριτσιού του οποίου εσείς πρώτος διαγνωσατε την καρδιοπαθεια της πριν 10 χρόνια περίπου (μεσοκολπικη επικοινωνια)δυστυχώς για εμάς τους γονείς δίχως να έχουμε άλλη επιλογή κλείσαμε το έλλειμμα με ομπρέλα)Τα προβλήματα πολλά παρουσιαστή καν μετά την επέμβαση αρρυθμία ζαλάδα εφίδρωση....ρωτήσαμε σαν γονείς ψάξαμε πήγαμε όμως το πρόβλημα παραμένει δίχως πόρισμα η μιας διάγνωσης σωστής ακόμα ψάχνουμε. ...Θα ήταν πολύτιμη η απάντηση σας.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςFeb 24

    Κυρία Ματούλα, ευχαριστώ για το ευγενικό σας σχόλιο. Δεν είμαι βέβαιος τι ακριβώς έχει συμβεί διαβάζοντας τη σύντομη ιστορία σας. Μπορώ μόνο γενικά να σας απαντήσω. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν αρρυθμίες μετά τη σύγκλειση μεσοκολπικού ελλείμματος με ομπρέλα. Αυτές οι αρρυθμίες δεν είναι μια συχνή επιπλοκή της επέμβασης και συνήθως εμφανίζονται όχι αμέσως αλλά μετά από μερικά χρόνια. Αν θέλετε, στείλτε μου περισσότερες λεπτομέρειες ώστε να μπορέσω να σας απαντήσω πιο ειδικά για το τι νομίζω ότι συμβαίνει με την καρδιακή υγεία της κόρης σας.

  • ΔεσποιναMar 30

    Κύριε Δασκαλοπουλε ευχαριστώ πολύ για τη σελίδα που δημιουργήσατε. Είμαι μητέρα ενός βρέφους 2 μηνών το οποίο γεννήθηκε με στένωση του ισθμού της αορτής, χειρουργήθηκε 9 μέρες μετά τη γέννηση του, τώρα είναι καλά φυσικά με συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Θα ήθελα να ρωτήσω για την συχνότητα των επισκέψεων στον πεδοκαρδιολογο καθώς και για τη μετέπιπτα πορεία της ζωής του. Θα ήθελα να πω κουράγιο και υπομονή σε όλους τους γονείς που έχουν παιδάκια με συγγενείς καρδιοπάθειες. Θα ήθελα αν μπορούσατε να μου απαντήσετε στα ερωτήματα που σας έθεσα . Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςApr 01

    Κυρία Δέσποινα, ευχαριστώ για το σχόλιο. Χαίρομαι που το μωρό σας είναι τώρα καλά. Η συχνότητα των επισκέψεων εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος του δικού σας παιδιού (δηλαδή, από το αν έχει και άλλες καρδιακές ανωμαλίες, αν έχει υπέρταση, αν το χειρουργικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, κτλ). Γενικώς, θα έλεγα ότι όταν υπάρχει απλή, μεμονωμένη στένωση ισθμού αορτής (χωρίς άλλες ανωμαλίες), η ανάγκη για έλεγχο από τον παιδοκαρδιολόγο είναι 2 έως 4 επισκέψεις τον πρώτο χρόνο της ζωής, και μετά περίπου μια 1 επίσκεψη ανά έτος. Η πορεία και το μέλλον των παιδιών που γεννήθηκαν με στένωση ισθμού αορτής είναι γενικώς πολύ καλή. Είναι σημαντικό όμως να κατανοήσετε ότι θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε ο περιοδικός καρδιολογικός έλεγχος στο μέλλον. Ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για τη συγκεκριμένη συγγενή καρδιοπάθεια μπορεί σε μεγαλύτερη ηλικία να αναπτύξουν νέα, επίκτητα προβλήματα, όπως επαναστένωση, αρτηριακή υπέρταση (“πίεση”) ή ανεύρυσμα της αορτής. Η πιθανότητα είναι μικρή όταν ο ασθενής χειρουργείται στη βρεφική ηλικία και από έμπειρο καρδιοχειρουργό αλλά υπαρκτή. Μπορείτε να διαβάσετε για τη στένωση ισθμού αορτής και εδώ: http://www.athenspedcard.com/gia-goneis-and-astheneis/gnoseis-kai-plerophories/an-to-paidi-sas-ekhei-suggene-kardiopatheia/sukhnes-suggeneis-kardiopatheies/stenose-isthmou-aortes

  • christinaMay 19

    Γιατρε ευχαριστω πολυ για τη σελιδα που δημιουργησατε.
    Είμαι μητέρα δυο κοριτσιων, 2 και 6 χρονων.
    Το 6 χρονο κοριτσακι μου εχει μεσοκολπικο ελλειμμα και σκεφτομαστε να χειρουργησουμε την μικρη.Θα ηθελα επισης να σας αναφερω οτι το παιδι δεν εχει κανενα συμπτωμα που θα μας εκανε να κανουμε την επεμβαση γρηγορα, αλλα η εξελιξη του ελλειματος ειναι κανονικη με βαση την αναπτυξη του παιδιου οποτε σκεφτηκαμε να την κανουμε τωρα σε αυτην την ηλικια πριν ξεκινησει το παιδι με δραστηριοτητες, το σχολειο κ.α. θα ηθελα Γιατρε μου και την δικη σας γνωμη πανω σε αυτο.... Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςMay 19

    Κυρία Χριστίνα, ευχαριστώ για το μήνυμά σας. Συμφωνώ: στην ηλικία των έξι (6) ετών θα πρέπει πλέον να κλείσουμε το μεσοκολπικό έλλειμμα εφόσον, βεβαίως, το έλλειμμα είναι όπως λέμε στη δουλειά μου «αιμοδυναμικώς σημαντικό». Πρέπει επίσης να σας επισημάνω ότι ο τύπος του μεσοκολπικού ελλείμματος που έχει το εξάχρονο κοριτσάκι σας(είναι «δευτερογενές», «πρωτογενές» ή άλλο;) και η επιλογή ικανού και έμπειρου καρδιοχειρουργού είναι σημαντικοί παράγοντες για τις αποφάσεις σας αλλά και για την έκβαση της υγείας του παιδιού. Μπορείτε αν θέλετε να συζητήσετε περαιτέρω το πρόβλημα μαζί μου μέσω dadaskal@otenet.gr

  • Antonia FilianouFeb 04

    Η εξεταση με doppler εδειξε μικρου βαθμου ανεπαρκεια αορτικης και μικρη διαφυγη πνευμονικης βαλβιδας χωρις αιμοδυναμικη σημασια σε αγορι 6 χρονων τι πρεπει να κανω και τι να προσεξω...ευχαριστω πολυ

  • Antonia FilianouFeb 04

    Η εξεταση με doppler εδειξε μικρου βαθμου ανεπαρκεια αορτικης και μικρη διαφυγη πνευμονικης βαλβιδας χωρις αιμοδυναμικη σημασια σε αγορι 6 χρονων τι πρεπει να κανω και τι να προσεξω...ευχαριστω πολυ

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςFeb 07

    Κυρία Filianou, η "μικρή διαφυγή πνευμονικής βαλβίδας" είναι σχεδόν πάντοτε φυσιολογικό εύρημα στα παιδιά. Αντιθέτως, η "μικρού βαθμού ανεπάρκεια αορτικής" βαλβίδος δεν είναι συνήθως φυσιολογικό εύρημα. Θα πρέπει πάντοτε να γίνεται προσπάθεια (με το ηχοκαρδιογράφημα) για να βρεθεί η αιτία της αορτικής ανεπάρκειας, ώστε να μπορούμε να πούμε ποια είναι η σημασία της, ποια η πιθανή εξέλιξή της και ποιος ο σωστός τρόπος παρακολούθησης του παιδιού. Ελπίζω αυτά να βοηθούν.

  • ΤΣΑΚΩΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑFeb 20

    Καλησπέρα σας.

    Θα ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μου μαζί σας. Έχω χειρουργηθεί από μεσοκολπικη σε ηλικια 3,5 χρονών περίπου. Τώρα είμαι 37 ετων και όλα ειναι μια χαρα. Με χειρούργησε στο Ιπποκράτειο ο Κος Αντριτσάκης και τον ευχαριστώ πολύ, και αυτόν και την ομάδα του και με παρακολουθούσε ο Κος Τριανταφύλλου (καρδιολόγος στο Ιπποκράτειο ) . Τότε τα πράγματα ήταν πολυ δύσκολα, το ποσοστο επιτυχίας με τα μέσα και τις γνώσεις που είχαν ήταν 50-50 και οι γιατροί έδιναν τα πάντα. Θα ήθελα να πω στης μανούλες που έχουν τα παιδιά τους σε τέτοια θέση, να μην φοβούνται , τα πράγματα πλέον είναι πολύ διαφορετικά και οι γνώσεις των γιατρών είναι σε μεγάλο επίπεδο. Τα παιδιά είναι σκληρά και όπως είχε πει τότε ο γιατρός μου στην μάνα μου : αυτό το παιδί έχει θράσος και πείσμα για να ζήσει!! Έτσι να το βλέπουν και οι μαμαδες. Τα παιδια εχουν θράσος για την ζωή!! Υπομονή και κουράγιο.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Με εκτίμηση
    Τσάκωνα Χριστίνα

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςMar 05

    Ευχαριστώ κυρία Τσάκωνα που μοιράζεστε την ιστορία σας με εμένα και με τους αναγνώστες αυτού του ιστότοπου. Η ιστορία σας έχει ιδιαίτερη αξία επειδή νιώθετε την ανάγκη να δώσετε κουράγιο στους γονείς παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια. Κάτι που το κάνετε με τόσο άμεσο και όμορφο τρόπο! Έχετε απολύτως δίκιο όταν τονίζετε ότι τα πράγματα είναι σήμερα καλύτερα από τη δεκαετία του ’80 που νομίζω ότι χειρουργηθήκατε εσείς. Είναι σαφώς καλύτερα και στη χώρα μας, αλλά ατυχώς απέχουν ακόμα από το να μπορούμε να πούμε ότι είναι το ίδιο καλά όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη σωστής οργάνωσης και ο συνακόλουθος κατακερματισμός πόρων, πείρας και ανθρώπων, που εμποδίζει τους πολύ λίγους καλούς καρδιοχειρουργούς για συγγενείς καρδιοπάθειες που διαθέτουμε να γίνουν κάποτε άριστοι. Προσπαθώ με τις μικρές μου δυνάμεις από το 1987 για να αποκτήσει κάποια μέρα και η χώρα μας ένα «κέντρο αριστείας» για τις συγγενείς καρδιοπάθειες που σήμερα παρά τις κατά καιρούς προσδοκίες μας δεν διαθέτει. Ο καρδιοχειρουργός Γιώργος Ανδριτσάκης (συνταξιούχος πια) ήταν ένας πολύ καλός καρδιοχειρουργός για παιδιά και πρωτοπόρος στις εγχειρήσεις για συγγενείς καρδιοπάθειες στη χώρα μας. Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και σας ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιό σας.

    5 Μαρτίου 2017

  • JorjinnaMar 21

    Καλημέρα σας,
    προσφατα ανακαλυψαμε στον γιο μου μεσοκολπικη επικοινωνια, 9 χιλ χωρις κανενα συμπτωμα. Το κακο είναι οτι εχει επιβαρυνθει η δεξιά πλευρα της καρδιάς.
    ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχει πιθανοτητα να κλεισει μόνη της ή εστω με παρακολούθησει να μην χρειαστει επεμβαση;;
    Σας ευχαριστω πολυ!

  • Dimitris DaskalopoulosMar 27

    Κυρία Jorjinna, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι εύκολο να δώσει κάποιος στη θέση μου συμβουλές για θεραπεία ή πρόβλεψη για το μέλλον αν ό ίδιος δεν είναι βέβαιος για τη διάγνωση του παιδιού. Αν, λοιπόν, η διάγνωση (δηλαδή το καρδιακό πρόβλημα) του γιου σας είναι αυτό που αναφέρετε, αν η «μεσοκολπική επικοινωνία» που έχει είναι η πιο συνηθισμένη (δηλαδή δευτερογενές μεσοκολπικό έλλειμμα, ή όπως αλλιώς ονομάζεται ‘secundum’ μεσοκολπικό έλλειμμα), και αν η ηλικία του είναι άνω των 2 ή 3 ετών, τότε θα πρέπει να κλείσουμε αυτό το έλλειμμα σύντομα. Πιστεύω ότι ο πιο μακροπρόθεσμα ασφαλής τρόπος για να γίνει αυτό είναι να κλείσουμε το έλλειμμα (την «επικοινωνία») με χειρουργικό τρόπο – όχι με «ομπρέλα». Για περισσότερα σχετικά με τα μεσοκολπικά ελλείμματα και τη θεραπεία τους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.athenspedcard.com/gia-goneis-and-astheneis/gnoseis-kai-plerophories/an-to-paidi-sas-ekhei-suggene-kardiopatheia/sukhnes-suggeneis-kardiopatheies/mesokolpiko-elleimma-mesokolpike-epikoinonia

    27 Μαρτίου 2017

  • JorinnaMar 28

    Σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση. Ο γιος μου ειναι μόλις 9μιση μηνων.
    Ηθελα να σας κανω μια τελευταια ερωτηση.
    Δεν υπάρχει καμια πιθανότητα να κλείσει μονη της;;
    Εχετε δει τετοιες περιπτωσεις;
    με αγχωνει και μονο στην ιδεα μια τετοια επεμβαση στο παιδι.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςApr 09

    Κυρία Jorjinna, αν η «μεσοκολπική επικοινωνία» του μωρού σας επιβαρύνει ήδη τη «δεξιά πλευρά της καρδιάς», όπως γράφετε, είναι απίθανο αυτή η «επικοινωνία» να γίνει ασήμαντη με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχει, ωστόσο, μικρή πιθανότητα να γίνει στο μέλλον μικρή και ασήμαντη (έτσι ώστε να μη χρειαστεί επέμβαση) αν η αρχική διάγνωση δεν είναι ακριβής και αναθεωρηθεί στο μέλλον. Αν, δηλαδή, ο/η καρδιολόγος που τον παρακολουθεί έχει υπερεκτιμήσει το μέγεθος και κυρίως τη σημασία της «επικοινωνίας». Πάντως, η οριστική απόφαση για το αν χρειάζεται επέμβαση ή όχι θα πρέπει να ληφθεί στην ηλικία των 2-3 ετών με νέα κλινική εκτίμηση και ηχοκαρδιογράφημα τότε.

    9 Απριλίου 2017

  • Κατερίνα ΜπαξJan 08

    Καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά. Είμαι μητέρα ενός 24χρονου(τώρα)φοιτητή. Από μικρό παιδί μου είχαν πει ότι είχε μία ήπια ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας και το μόνο που χρειαζόταν να κάνει ήταν μέτριας έντασης γυμναστική (όχι πρωταθλητισμό). Η ανεπάρκειά του ήταν ήπια έως 22 ετών όπου μου είπαν ότι έχει γίνει σοβαρή και σε λίγο καιρό ίσως χρειαστεί αντικατάσταση. Με προβληματίζει βέβαια το γεγονος ότι ενώ στα υπέρηχα εγραφαν τρίπτυχη αορτική, τώρα τελευταία γράφουν δίπτυχη.Ειλικρινά είμαι σε μια πολύ δύσκολη ψυχολογικά κατάσταση. Θέλω να μου πείτε μπορούσαν να κάνουν κάτι σε ποιο μικρή ηλικία και δε το έκαναν με αποτέλεσμα να επιδινωθεί καιτι πρέπει σαν μητέρα να κάνω απο δω και πέρα.Να ζητήσω τη βοήθεια και γνώμη και άλλων ειδικών; Σας ευχαριστώ!!!

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςJan 11

    Κυρία Κατερίνα Μπαξ,
    Καταλαβαίνω τα αισθήματά σας και την ανησυχία σας. Θα σας μιλήσω γενικά μόνο, αφού δεν γνωρίζω ο ίδιος την περίπτωση του γιου σας. 1/Η χρόνια ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδος είναι νόσος που θεραπεύεται, και το μέλλον των ασθενών με αυτό το πρόβλημα είναι πολύ καλό. 2/Η απόφαση για την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδος όταν υπάρχει διγλώχιν (δίπτυχη) αορτική βαλβίδα είναι δουλειά του καρδιολόγου και όχι του καρδιοχειρουργού. Οι περισσότεροι καρδιοχειρουργοί έχουν την τάση σε αυτές τις περιπτώσεις να χειρουργούν αβασάνιστα (χωρίς να πολυεξετάσουν τα δεδομένα) και κυρίως πρόωρα. Όμως, η απόφαση για αντικατάσταση δεν είναι εύκολη διαδικασία και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 3/Τη σημερινή εποχή, η αντικατάσταση της διγλώχινος αορτικής βαλβίδος δεν είναι πάντοτε απαραίτητη. Δεν είναι, δηλαδή, πάντοτε η κατάλληλη, η σωστή χειρουργική θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άριστοι καρδιοχειρουργοί μπορούν να επιδιορθώσουν τη βαλβίδα. Θα μπορούσα να είμαι περισσότερο χρήσιμος στην περίπτωση του γιου σας αν είχα την ευκαιρία να τον εξετάσω. Σας εύχομαι Καλή Χρονιά.

    11 Ιανουαρίου 2018

  • Κατερίνα ΜπαξJan 11

    Σας ευχαριστώ ολόθερμα για την απάντησή σας και για τα παρηγορητικά σας λόγια που τα χρειάζομαι. Κι αυτό γιατί μου λένε αντικατάσταση με μεταλλική βαλβίδα και όλα τα παρεμφερή.Είμαι από Ρέθυμνο Κρήτης και θα κλείσω ραντεβου να δείτε τον γιο μου.Σας ευχαριστώ και πάλι!!!

  • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΛΙΟΝΑΚΗMay 20

    20-5-18. ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2,3 ΕΚΑΤ. ΤΟ ΔΙΕΓΝΩΣΑ ΠΡΙΝ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ. ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΜΠΡΕΛΑ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ; ΕΙΜΑΙ 50 ΕΤΩΝ. ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ Η ΟΜΠΡΕΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΘΑ ΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΑΣ

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςMay 31

    Κυρία Παπαλιονάκη, ευχαριστώ για το μήνυμά σας. Αν η «μεσοκολπική επικοινωνία» που έχετε είναι δευτερογενής (secundum) επικοινωνία, θα συμβούλευα τη χειρουργική θεραπεία. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.athenspedcard.com/gia-goneis-and-astheneis/gnoseis-kai-plerophories/an-to-paidi-sas-ekhei-suggene-kardiopatheia/sukhnes-suggeneis-kardiopatheies/mesokolpiko-elleimma-mesokolpike-epikoinonia. Εύχομαι όλα να πάνε καλά.

    31 Μαΐου 2018

  • ΓΙΩΡΓΟΣOct 02

    Καλησπέρα σας,
    είμαι 34 ετών, έπειτα από δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο (ευτυχώς μικρά και τα δύο χωρίς μόνιμες βλάβες) μου διέγνωσαν ανοικτό ωοειδές τρήμα.
    Οι καρδιολόγοι μου συστήνουν να αρκεστώ σε φαρμακευτική αγωγή (αντιπηκτικά κτλ).
    Οι επεμβατικοί καρδιολόγοι μου συστήνουν ομπρέλα.
    Οι καρδιοχειρουργοί μου συστήνουν χειρουργική επέμβαση.
    Γνωρίζω ότι υπάρχουν μελέτες που συγκρίνουν την πορεία ασθενών με ομπρέλα και ασθενών με φαρμακευτική αγωγή και οι οποίες δεν εντοπίζουν σημαντικές διαφορές στην πορεία τους.
    Δεν έχω βρει μελέτες που να συγκρίνουν ασθενείς που χειρουργήθηκαν με ασθενείς με ομπρέλα ή φαρμακευτική αγωγή για να συγκρίνω...
    Προσωπικά τείνω να αποκλείσω την ομπρέλα καθώς δεν δίνει μόνιμη λύση όπως το χειρουργείο, με την έννοια οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν μετά την τοποθέτηση της συσκευής και φαρμακευτική αγωγή αλλά και περιοδική παρακολούθηση, επίσης δεν υπερέχει ξεκάθαρα έναντι της φαρμακευτικής αγωγής βάσει μελετών.
    Τέλος, επειδή δεν θέλω να ζω συνεχώς με την έννοια ενός νέου εγκεφαλικού επεισοδίου, ούτε μου είναι εύκολο να ζω για πάντα με φαρμακευτική αγωγή, κλείνω προς την λύση του χειρουργείου.
    Υφίσταται αυτή η λύση; διότι οι επεμβατικοί καρδιολόγοι μου την έχουν αποκλείσει καθώς θεωρείτε ξεπερασμένη, επικίνδυνη και δεν προτείνεται από καμία ιατρική οδηγία η κάποιο κέντρο επιστημονικών ερευνών.
    Τι θα με συμβουλεύατε;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • ThomaisOct 05

    Καλησπέρα σας !Πριν ένα μην μήνα έκανε χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς το μόλις 5 μηνών αγοράκι μου ,μεσοκοιλιακη επικοινωνία 9 χιλιοστά !Εγινε πλήρη αποκατάσταση !η ερώτηση μου είναι υπαρχη περίπτωση να χρειαστεί κάτι στο μέλλον ;;;κάθε ποτε επισκέπτονται καρδιολόγο μετά απ ο ένα διάστημα ;;;ανοικουν στην κατηγορία υψηλού κυνδινου όσο αφορά γρίπη ;Πρέπει να κάνει κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης ;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων !

  • ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣOct 14

    Καλησπέρα σας, το αγοράκι μας είναι 4ετων. Πριν 4μηνεε σε έλεγχο ρουτινας για φύσημα βρήκαμε δευτερογενή μεσοκολπικη επικοινωνία 17mm. Αιμοδυναμικα νομίζω 1,5:1 . Η δεξιά κοιλία είναι 33mm έναντι 27mm της αριστερής. Λένε για χειρουργική συγκλειση. Θα κάνουμε την επέμβαση σε πολύ γνωστό καρδιοχειρουργό στην Αθήνα. Ήθελα να ρωτήσω αν στα επομενα χρόνια υπάρχει περίπτωση να γίνονται επεμβάσεις ενδοσκοπικά η και ρομποτικά ώστε να γλιτώσει ο μικρός το νυστέρι. Και μετά την επέμβαση υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή του; Είμαστε σε δίλημμα αν πρέπει να το κάνουμε τώρα η κάποια χρόνια αργότερα άγουν η επιστήμη εξελίσσεται και μπορεί να γίνει με λιγότερες επιπλοκές και ταλαιπωρία. Είμαστε και από Θεσσαλονίκη και αυτά σχεδόν όλα γίνονται στην Αθήνα. Εκτός από τον κ. Πιτση που είναι καρδιοχειρουργός ενηλίκων αλλά έχει κάνει επεμβάσεις και σε παιδιά στον Άγιο Λουκά Θεσσαλονίκης. Σας ευχαριστώ.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςNov 14

    Κύριε Γιώργο (2 Οκτωβρίου 2018), ευχαριστώ για το μήνυμά σας και ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντησή μου. Αν τα παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια που σας έχουν συμβεί ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε «κρυπτογενές» εγκεφαλικό επεισόδιο, αν με άλλα λόγια δεν έχετε κολπική μαρμαρυγή, νόσο της αορτής, καρδιοπάθεια της αριστερής καρδιάς, ή εγκεφαλική αγγειακή νόσο, τότε η συμβουλή μου είναι η ακόλουθη: 1/ Όχι, η εγχείρηση, δηλαδή η χειρουργική σύγκλειση του ανοικτού ωοειδούς τρήματος (PFO) δεν είναι σωστή επιλογή. 2/ Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές αντιλήψεις για τη θεραπεία του κρυπτογενούς εγκεφαλικού επεισοδίου, η αντιμετώπιση που συμβουλεύω είναι η διαδερμική σύγκλειση του PFO και αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία μετά. Ελπίζω αυτά να βοηθούν.

    14 Νοεμβρίου 2018

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςNov 14

    Αγαπητή Thomais (5 Οκτωβρίου 2018), ευχαριστώ για το μήνυμα και ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντησή μου. Όλες αυτές είναι καλές ερωτήσεις που πιστεύω ότι μπορεί να απαντήσει ο παιδοκαρδιολόγος σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη μεσοκοιλιακή επικοινωνία μπορείτε να διαβάσετε σε αυτόν τον ιστότοπο εδώ: https://www.athenspedcard.com/gia-goneis-and-astheneis/gnoseis-kai-plerophories/an-to-paidi-sas-ekhei-suggene-kardiopatheia/sukhnes-suggeneis-kardiopatheies/mesokoiliako-elleimma-mesokoiliake-epikoinonia. Σχετικά με το εμβόλιο εναντίον του ιού της γρίπης (influenza): ναι, πρέπει να κάνει αυτό το εμβόλιο, όπως ακριβώς πρέπει να το κάνουν όλα τα άτομα μετά την ηλικία των 6 μηνών ασχέτως αν έχουν καρδιοπάθεια ή όχι.

    14 Νοεμβρίου 2018

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςNov 14

    Αγαπητέ Κύριε Σισμανίδη (14 Οκτωβρίου 2018), ευχαριστώ για το μήνυμά σας και ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντησή μου. Οι εξελίξεις στον τομέα των συγγενών καρδιοπαθειών είναι συνεχείς όπως είναι και οι πρόοδοι της Ιατρικής γενικότερα. Δεν μπορώ, όμως να προβλέψω αν και πότε θα γίνουν πραγματικότητα οι μέθοδοι που αναφέρετε. Θα συμβούλευα να μην καθυστερήσετε πολύ τη σύγκλειση του μεγάλου και σημαντικού (όπως φαίνεται από τα δεδομένα που αναφέρατε) μεσοκολπικού ελλείμματος. Αν για κάποιον λόγο δεν δέχεστε τη χειρουργική σύγκλειση (που εγώ προτιμώ), θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έμπειρο παιδοκαρδιολόγο για να κλείσει το έλλειμμα διαδερμικώς. Περισσότερες πληροφορίες για τη μεσοκολπική επικοινωνία μπορείτε να διαβάσετε σε αυτόν τον ιστότοπο εδώ: https://www.athenspedcard.com/gia-goneis-and-astheneis/gnoseis-kai-plerophories/an-to-paidi-sas-ekhei-suggene-kardiopatheia/sukhnes-suggeneis-kardiopatheies/mesokolpiko-elleimma-mesokolpike-epikoinonia. Ελπίζω αυτά να βοηθούν.

    14 Νοεμβρίου 2018

  • Antonis MJan 30

    Καλημέρα σας.
    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε να μας ενημερώνετε.
    Εγώ μια ερώτηση έχω.
    Πότε χρειάζεται να κάνω έλεγχο καρδιολογικό στην κόρη μου (8 ετών) και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει;
    Δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο πρόβλημα (είχε διαγνωσθεί με άσθμα, αλλά φαίνεται να το έχει ξεπεράσει) και οι γονείς δεν έχουν καρδιολογικό πρόβλημα.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςFeb 01

    Αγαπητέ Κύριε Antonis M (30 Ιανουαρίου 2019), ευχαριστώ για τα ευγενικά σας λόγια. Η ηλικίας 8 ετών κόρη σας δεν χρειάζεται «προληπτική» καρδιολογική εξέταση, ακόμα και αν αθλείται. Πολλά σχολεία και αθλητικές οργανώσεις επιβάλλουν την καρδιολογική εξέταση σε ηλικίες κάτω των 12 ετών. Πιστεύω ότι αυτή η τακτική είναι λανθασμένη ως επιστημονικώς αβάσιμη. Διαφορετικά βλέπω τους αθλούμενους νέους ηλικίας 12 έως 25 ετών. Συνεπώς, αν στην ηλικία των 12 ετών η κόρη σας αρχίσει να κάνει, ή συνεχίζει να κάνει, «ανταγωνιστικό» αθλητισμό (πράγμα που σημαίνει προπονήσεις, αγώνες και επιδίωξη της διάκρισης και της νίκης), θα πρέπει τότε να υποβληθεί σε καρδιολογική εξέταση που θα περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και ηχοκαρδιογράφημα («τρίπλεξ καρδιάς»). Αυτή είναι η στρατηγική μου για αυτήν την ομάδα αθλητών (12-25 ετών). Δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται μαζικώς από το κράτος ή τις αθλητικές οργανώσεις (δηλαδή με τη μορφή του “screening” όπως ονομάζεται), αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι χρήσιμη σε εθελοντική βάση. Για περισσότερες πληροφορίες γύρω απ’ αυτό το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε και άρθρο μου εδώ: https://www.athenspedcard.com/gia-goneis-and-astheneis/gnoseis-kai-plerophories/e-proleptike-kardiologike-exetase-ton-paidion

    1 Φεβρουαρίου 2019

  • αννα καλαρρυτη Feb 06

    καλησπερα εχω ενα παιδακι 2.5 χρονων καναμε ενα μπαλονακι ισθμου αορτης σε ηλικια μερικων μηνων χωρις να το πιεσουν πολυ λογω κιλων ηταν προωρο τωρα μας ειπαν για δευτερο μπαλονακι λογω διαφορας πιεσεων κατω και ανω ακρων .δεν ξερω αν πρεπει να κανουμε μπαλονακι ομως η ενχειρηση η αποψεις διαφερουν

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςFeb 07

    Αγαπητή Κυρία Καλαρρύτη, δεν μπορώ να είμαι ακριβής στη συμβουλή μου αφού δεν γνωρίζω τις ιδιαιτερότητες του δικού σας παιδιού (ποια είναι η κλινική του κατάσταση, ποια η ανατομία του αορτικού τόξου, ποια η ακριβής θέση της στένωσης, κτλ.). Γενικώς, πάντως, συμβουλεύω η πρώτη θεραπεία της στένωσης ισθμού αορτής να είναι χειρουργική. Πιστεύω ότι η θεραπεία με το «μπαλονάκι» είναι για τις περιπτώσεις υποτροπής της στένωσης μετά την εγχείρηση. Εύχομαι όλα να πάνε καλά.

    7 Φεβρουαρίου 2019

  • ΧΡΙΣΤΙΝΑFeb 21

    καλησπέρα σας,
    έχω ένα αγοράκι 5,5 χρονών που έχει δευτερογενή μεσοκολπική επικοινωνία και έχουμε μπει στη διαδικασία να βρούμε γιατρό γιατί πρέπει να τη κλείσουμε!θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια περίπτωση παρόμοια (πάθηση και ηλικία) που να χειρουργήθηκε ή έβαλε ομπρέλα το παιδάκι και πως είναι??

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣFeb 21

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΣ.
    Η συζηγος μου ειναι στην δευτερη εγκυμοσυνη της και λιγο αργα 29η εβδομαδα επειτα απο επισκεψη σε εμβρυοκαρδιολογο διαγνωστηκε το μωρακι μας με ΚΟΙΝΟ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟ ΚΟΡΜΟΤΥΠΟΥ 1.
    ποια η εμπειρεια σας σε τετοια περιπτωση?
    Υπαρχει καποια εξεταση περαν της αμνιοπαρακεντησης που θα μας δειξει ακριβως το προβλημα?
    Και τι καλα θα ηταν να γνωριζαν ολοι οι μελλοντικοι γονεις τις ακριβεις εξετασεις που πρεπει να γινουν σε καθε κυηση αλλα και ποτε ακριβως,
    Σας ευχαριστω πολυ

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςFeb 23

    Αγαπητή Κυρία Χριστίνα (21 Φεβρουαρίου 2019), το πρόβλημα του παιδιού σας είναι από τις πιο συχνές συγγενείς καρδιοπάθειες. Η θεραπεία του, δηλαδή το κλείσιμο («σύγκλειση») του ελλείμματος/επικοινωνίας, γίνεται είτε χειρουργικώς ή με την «ομπρέλα». Και οι δύο μέθοδοι είναι καλές και αποδεκτές από την ιατρική κοινότητα σε όλον τον κόσμο. Προσωπικώς, προτιμώ τη χειρουργική μέθοδο και αναλόγως συμβουλεύω τους ασθενείς μου. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται σε ηλικία από 2 έως 4 ετών. Μετά τη θεραπεία, αυτοί οι ασθενείς έχουν πρακτικώς μια φυσιολογική ζωή. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.athenspedcard.com/gia-goneis-and-astheneis/gnoseis-kai-plerophories/an-to-paidi-sas-ekhei-suggene-kardiopatheia/sukhnes-suggeneis-kardiopatheies/mesokolpiko-elleimma-mesokolpike-epikoinonia
    Αντιγράψτε (copy) αυτόν τον σύνδεσμο και γράψτε τον (paste) στο Google ή άλλη μηχανή αναζήτησης. Εύχομαι όλα να πάνε καλά με το αγοράκι σας.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςFeb 23

    Αγαπητέ Κύριε Αλέξανδρε (21 Φεβρουαρίου 2019), ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Το πρόβλημα του μωρού σας είναι μια σοβαρή συγγενής καρδιοπάθεια, που θα χρειαστεί χειρουργική θεραπεία νωρίς στη βρεφική ηλικία. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε ρωτώντας «ποια η εμπειρία» μου. Στα 39 χρόνια που εργάζομαι ως παιδοκαρδιολόγος (δεν είμαι καρδιοχειρουργός), έχω φροντίσει ασθενείς με το ίδιο πρόβλημα. Μετά τη χειρουργική θεραπεία, η πλειονότητα αυτών των ασθενών πηγαίνει καλά. Η χειρουργική θεραπεία είναι εγχείρηση δύσκολη και τεχνικώς πολύ απαιτητική. Προσωπικώς, συνιστώ αυτή να γίνει σε παιδο-καρδιοχειρουργικό κέντρο αριστείας στο εξωτερικό (π.χ. Λονδίνο). Συμφωνώ με το γενικότερο σχόλιό σας σχετικά με την έγκαιρη διαπίστωση του προβλήματος στην εμβρυϊκή ζωή. Όμως, αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη προγεννητική διάγνωση των καρδιακών προβλημάτων από το εμβρυϊκό ηχοκαρδιογράφημα που συνήθως γίνεται ανάμεσα στην 18η και 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Για περισσότερες πληροφορίες για τον «κοινό αρτηριακό κορμό», συμβουλεύω να διαβάσετε εδώ: https://www.athenspedcard.com/gia-goneis-and-astheneis/gnoseis-kai-plerophories/an-to-paidi-sas-ekhei-suggene-kardiopatheia/sukhnes-suggeneis-kardiopatheies/koinos-arteriakos-kormos
    Αντιγράψτε (copy) αυτόν τον σύνδεσμο και γράψτε τον (paste) στο Google ή άλλη μηχανή αναζήτησης. Εύχομαι όλα να πάνε καλά με το μωράκι σας.

  • XRISTINAFeb 23

    Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ για την απάντηση σας και τη γνώμη σας, να είστε πάντα καλά και εύχομαι σε όλους υγεία και δύναμη !

  • ΑλεξανδροςFeb 24

    Σας ευχαριστω πολυ γιατρε για τον χρονο σας.
    Καθε γνωμη σε αυτη τη φαση ειναι θησαυρος και ποσο μαλλον η δικη σας.
    Μας ζητηθηκε μαγνητικη εγκεφαλου (πιθανη υποπλασια λοβου),ατελειωτες δυστηχως οι εκπληξεις και λογω επαρχιας δυσκολη η καλη διαγνωση.
    Με τα προφορικα αποτελεσματα θα επικοιν ωνησω μαζι σας.
    Σας ευχαριστω παρα πολυ και μακαρι να υπηρχαν και αλλοι γιατροι με τη δικη σας διαθεση.

  • KATEΡΙΝΑ Mar 04

    Kύριε Δασκαλόπουλε καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.
    Ο μικρός μου γιος είναι τώρα 9 ετών και αραιά και που , σχεδόν μια φορά το δίμηνο/ τρίμηνο , μας παραπονιέται ότι ΄΄χτυπάει δυνατά ΄΄ η καρδιά του σε κατάσταση ηρεμίας, όταν βλέπει τηλεόραση , όταν τρώει κτλ. ( όχι δηλαδή όταν τρέχει ή κάνει άθλημα) . Αυτό κρατάει 1-3 λεπτά και οι παλμοί σταδιακά κατεβαίνουν. ΄Εχουμε προλάβει με ηλεκτρονικό πιεσόμετρο να καταγράψουμε 150 παλμούς και σε 1-2 λεπτά να κατέβουν σταδιακά στους 90 παλμούς. Οι καρδιολόγοι που τον έχουν δει δεν βλέπουν κάτι παθολογικό στα καρδιογραφήματα και στα triplex. Mας συστήνουν να κάνουμε καρδιογράφημα τη στιγμή που ανεβάζει παλμούς , αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί η ΄΄κρίση ΄΄ κρατάει max 3-4 λεπτά. Το παιδί είναι γενικά σε πολύ καλή κατάσταση πολύ ενεργητικό και ζωηρό. Αυτό παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην ηλικία των 5 ετών , και εμφανίζεται μια φορά στο τόσο. Ελέγχθηκε για παραπληρωματικό δεμάτιο ,αλλά δεν προέκυψε κάτι τέτοιο από τις εξετάσεις που έκανε. ΄Εχει βάλει και holter ρυθμού το οποίο δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό . Με συμβουλεύετε να κάνω κάποια επιπλέον εξέταση . Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςMar 06

    Αγαπητή Κυρία Κατερίνα (4 Μαρτίου 2019), όχι – να μην κάνετε επιπλέον εξετάσεις. Με βάση τα δεδομένα που γράφετε, πιστεύω ότι η πιθανότητα να έχει ο γιος σας κάποια παθολογική ταχυκαρδία είναι πολύ μικρή. Έχει μάλλον επεισόδια «φυσιολογικής» ταχυκαρδίας (ονομάζεται «φλεβοκομβική ταχυκαρδία» στη δουλειά μου), που μπορεί να οφείλονται σε άγχος, φόβο, ή άλλες μη-καρδιακές αιτίες. Σας συμβουλεύω να ηρεμήσετε και να αποφύγετε να κάνετε το σπίτι σας εντατική μονάδα (με ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, κτλ.). Στην απίθανη περίπτωση που κάποιο επεισόδιο ταχυκαρδίας στο μέλλον επιμένει και διαρκεί πολλή ώρα, θα είναι χρήσιμο να τον πάτε στον πιο κοντινό καρδιολόγο για να κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ελπίζω αυτά να βοηθούν.

  • KATEΡΙΝΑ Mar 06

    Σας ευχαριστώ θερμά κ. Δασκαλόπουλε !

  • ΒασιληςMar 07

    Καλησπέρα σας, ο γιος μου είναι 4,5 ετών πριν από 8 μήνες διεγνωσθει με μεσοκολπικη επικοινωνία. Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν επικοινωνία 19mm . Στις εξετάσεις που κάναμε προχθές το έλλειμμα ήταν 13mm. Αιμοδυναμική εξακολουθεί και είναι σημαντικό στο 1,6 με 1,7. Υπάρχει πιθανότητα να μιλήσουμε για σταδιακή μείωση η είναι κάτι που το αποκλείουμε?ψάχνοντας βιβλιογραφία βρήκα έρευνες που επαληθεύουν μια μικρή πιθανότητα αυτό να μπορεί να γίνει καθώς πλέον όλοι κλείνουν τις επικοινωνίες πριν τα έξι έτη και δεν υπάρχουν περιπτώσεις επαρκείς σ ποσοτητα για έρευνα και συμπεράσματα. Τέλος λένε ότι η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι ένας λόγος ξαφνικής σύγκλισης η εστία μείωσης μιας επικοινωνίας. Γνωρίζεται κάτι σχετικά; Εμείς αποφασίσαμε να το παρακολουθήσουμε για έξι μήνες ακόμα πριν πάμε στην περίπτωση της minimal invasive surgery . Σας ευχαριστώ θερμά.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςMar 07

    Αγαπητέ Κύριε Βασίλη (7 Μαρτίου 2019), υποθέτω ότι ο γιος σας έχει τον συνηθέστερο τύπο παθολογικής μεσοκολπικής επικοινωνίας – αυτό που ονομάζεται «δευτερογενές» (secundum) μεσοκολπικό έλλειμμα. Αν είναι έτσι και αν αυτό το έλλειμμα είναι σημαντικό, τότε πιστεύω ότι η πιθανότητα να γίνει ασήμαντο με τον χρόνο είναι πρακτικώς μηδενική. Πότε θεωρείται ένα τέτοιο έλλειμμα «αιμοδυναμικώς» σημαντικό; Όταν προκαλεί διάταση της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς. Όχι, δεν γνωρίζω τις έρευνες στις οποίες αναφέρεστε. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι, παρόλο που είναι δύσκολη για τους γονείς η απόφαση για σύγκλειση του σημαντικού δευτερογενούς μεσοκολπικού ελλείμματος (το καταλαβαίνω καλά αυτό), το σύνολο των παιδοκαρδιολόγων στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνιστούν τη σύγκλειση σε ηλικία 2-4 ετών ή συντόμως μετά τη διάγνωση μετά από αυτήν την ηλικία. Προσωπικώς προτιμώ τη χειρουργική μέθοδο σύγκλεισης για τους ασθενείς μου. Ελπίζω αυτά να βοηθούν.

  • ΒασιληςMar 07

    Ευχαριστώ για την απάντηση σας. Γνωρίζω ότι αυτή είναι η πρακτική και σίγουρα η επέμβαση θα γίνει εφόσον εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες συγκλεισης η περιορισμού της επικοινωνίας. Αυτό που ρώτησα είναι αν αυτή η μείωση της επικοινωνίας από 19mm σε 13mm δείχνει κάτι. Φυσικά και δεν θέλω να κάνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ο μικρός μου αλλά φυσικά και θα γίνει αν χρειαστεί. Αν μπορείτε να μου απαντήσετε στο ερώτημα μου για τον περιορισμό του ελλείμματος. Πάντως ειλικρινά σας ευχαριστώ.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςMar 07

    Αγαπητέ Κύριε Βασίλη (7 Μαρτίου 2019, μέρος δεύτερο): Όχι, η «μείωση της επικοινωνίας» όπως λέτε, που ουσιαστικώς είναι διαφορά δύο αριθμών, δεν δείχνει κάτι. Και οι δύο μετρήσεις σημαίνουν ότι υπάρχει μάλλον ένα σημαντικό έλλειμμα (όπως το περιέγραψα στην προηγούμενη απάντησή μου). Θα ήθελα όμως να καταλάβετε, ότι πολύ πιο σημαντικό και χρήσιμο στοιχείο από τις μετρήσεις με την ηχοκαρδιογραφία των διαστάσεων του ελλείμματος (που συχνά ποικίλουν από εξεταστή σε εξεταστή αλλά και από ημέρα σε ημέρα για τον ίδιο εξεταστή) είναι η εκτίμηση του μεγέθους της «διαφυγής από αριστερά προς τα δεξιά» όπως λέμε στη δουλειά μου. Και αυτό το μέγεθος της διαφυγής συσχετίζεται πολύ καλά με το μέγεθος της Δ. κοιλίας όπως εκτιμάται ηχοκαρδιογραφικώς από τον εξεταστή. Αν η δεξιά κοιλία είναι «διατεταμένη» (αν δηλαδή έχει αυξημένον όγκο), αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα είναι σημαντικό. Συμπερασματικώς, θα συμβούλευα να μην ενδώσετε στον πειρασμό της σύγκρισης αριθμών διαμέτρου του ελλείμματος, αλλά να ζητήσετε από τον καρδιολόγο του παιδιού να σας πει απλά, καθαρά και οριστικά αν το έλλειμμα του παιδιού είναι σημαντικό ή όχι. Αν η απάντηση είναι «σημαντικό», τότε σας έχω απαντήσει τι πρέπει να κάνετε. Ελπίζω αυτά να βοηθούν.

  • ΚατεριναMar 29

    Καλησπέρα ο γιος μου όταν ηταν 10 μηνών βρήκαμε 2-3 τρυπουλες VSD ασήμαντες και PFO που δεν είναι αιμοδυναμικο σημαντικό. Ο παιδί ο καρδιολόγος μας είχε πει λογικά θα κλείσουν και σε ενα χρόνο να ξανά πάμε δεν έχει καθόλου συμπτώματα .Τον επόμενο μήνα θα παμε ξανά τώρα είναι 22 μηνών υπάρχει περίπτωση να έκανε ζημιά στην αορτή βαλβίδα? Και όταν είναι μικρή χρειάζεται εγχείρηση? Ευχαριστώ πολύ!

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςMar 30

    Αγαπητή Κυρία Κατερίνα (29 Μαρτίου 2019), πρέπει να σα πω ότι, ενώ υπάρχουν γενικές γνώσεις και κανόνες για την πορεία (εξέλιξη), τις επιπλοκές και τη θεραπεία των μεσοκοιλιακών ελλειμμάτων (“VSD”), ο κάθε συγκεκριμένος ασθενής είναι διαφορετικός από άλλους ασθενείς με το ίδιο πρόβλημα (“VSD”) και έχει τις δική του μοναδική πορεία. Δεν γνωρίζω την ιδιαιτερότητα (ως προς την ανατομία και τη φυσιολογία της καρδιοπάθειας) του γιου σας και συνεπώς δεν μπορώ να απαντήσω τα ερωτήματά σας. Αυτά είναι καλά ερωτήματα για τον/την παιδοκαρδιολόγο που παρακολουθεί το παιδί. Εύχομαι όλα να πάνε καλά.

  • ΚατερίναMar 30

    Όταν είναι μικρη η τρύπα δεν κλείνει απο μόνη της;Ο παιδίατρος μου δεν το άκουσα και ι λόγος που πήγαμε στον παιδί ο καρδιολόγο ηταν για έκανε κατακράτηση αναπνοής και θέλαμε να δουμε αν οφειλέτε απο την καρδιά ευτυχώς όμως δεμ ηταν απο εκεί. Και έτσι το ανακαλύψαμε.Αγχωθηκα παρα πολύ

  • ΚατερίναMar 30

    Επίσης μου είχε πει και ανοιχτή να μείνει δεν επηρεάζει γιατί είναι μικρή η τρύπα και ρέει πολύ αίμα στους πνεύμονες δεν μας έδωσε φάρμακα η κάτι ο μόνος περιορισμός είναι η κατάδυση

  • Agiannidou despoina Apr 14

    Καλημέρα σας!
    Είμαι στην 22 βδομάδα κ πριν λίγες μέρες έκανα τον υπέρηχο β επιπέδου. Όλα είναι φυσιολογικά αλλά η γιατρός μ πε ότι υπάρχει υποψία μεσοκολπικου ελλείμματος . Μ πε να πάω σε παιδοκαρδιολογο στον οποίο έχω κλείσει ραντεβού μέσα στην βδομάδα. Η μικρή δεν γυρνούσε να την δούμε καλά αλλά στο πλάι μ πε ότι το βλέπει. Έχω κάνει τον μη επεμβατικό έλεγχο και ήταν χαμηλού επιπέδου . Έχω αγχωθεί παρά πολύ αν και δεν έχουμε καρδιακές παθήσεις ούτε από την δίκη μ οικογένεια ούτε από του συζύγου. Είναι κάτι τόσο σοβαρό ώστε να κάνω αμνιοπαρακέντηση ;

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςApr 15

    Αγαπητή Κυρία Agiannidou (14 Απριλίου 2019), η απόφαση για το αν πρέπει ή όχι να γίνει αμνιοπαρακέντηση θα πρέπει να ληφθεί αφού πρώτα εξετάσει το μωρό σας ο/η παιδοκαρδιολόγος. Είναι μια απόφαση που θα πάρουν αυτός/αυτή και ο μαιευτήρας σας που θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα (που όπως καταλαβαίνετε εγώ δεν γνωρίζω). Ελπίζω αυτά να βοηθούν.

  • ΖΗΝΑΙΣ ΚΑΡΑΣΑΒΙΔΟΥMay 16

    Κυρ.Δασκαλοπουλε Καλή σας μέρα.Προσφατα χειρουργήθηκε ο σύντροφός μου ετών 68 και άλλαξε βαλβίδα.Ειχε και ανευρισμα.Ολα πήγαν καλά.Το μόνο πρόβλημα ότι τον ξυπνάει η καρδιά την νύχτα .Ακουγεται πολύ έντονα ο κτύπος τηςΤι να συμβαίνει;Ευχαριστώ.

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςJun 10

    Αγαπητή Κυρία Καρασαβίδου (16 Μαΐου 2019), δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να ακούγεται από τον ασθενή ο χτύπος της μηχανικής βαλβίδας (που μάλλον έχει τώρα) σε συνθήκες ησυχίας. Με τον καιρό θα μάθει να ζει με αυτήν. Για περισσότερα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον καρδιολόγο του.

  • ΑργυρωJun 14

    Καλησπέρα σας γιατρέ! Πριν δύο βδομάδες περίπου κάναμε β επιπεδου όπου ο γυναικολόγος παρατήρησε ότι η αριστερή κοιλιά της καρδιάς είναι μικρότερη από τη δεξιά και μας παρέπεμψε σε έμβρυο καρδιολόγο, ο οποίος μας είπε ότι όντως υπάρχει μια ασυμμετρια κοιλιων και αρτηριων και ότι ίσως αυτό οδηγήσει σε στενωση που μπορεί να φανεί καλύτερα μετά τη γέννηση του παιδιού. Εσείς τι πιστεύετε; Είναι συχνό φαινόμενο αυτό και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι;

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςJun 17

    Αγαπητή Κυρία Αργυρώ (14 Ιουνίου 2019), είναι δύσκολο να προβλέψουν οι γιατροί τι ακριβώς θα συμβεί στο μωρό (το έμβρυο) όταν διαπιστώνεται το εύρημα που περιγράφετε. Αυτή η μικρή διαφορά στο μέγεθος των δύο κοιλιών της καρδιάς μπορεί να παρατηρηθεί σε φυσιολογική καρδιά, ιδίως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μπορεί, όμως, να υποδηλώνει ότι αναπτύσσεται σταδιακώς κάποιο είδους απόφραξης στην έξοδο του αίματος από την αριστερά κοιλία της καρδιάς (π.χ. στένωση του ισθμού της αορτής, στένωση ή ατρησία της αορτικής βαλβίδος). Μόνο ο χρόνος θα δείξει τι ακριβώς συμβαίνει. Συνεπώς συμβουλεύω ο καρδιολόγος που εξέτασε το μωρό σας να το εξετάζει περιοδικώς μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, ώστε να μπορέσει να διαπιστώσει εγκαίρως πιθανή εξέλιξη του παρόντος «ήπιου» προβλήματος σε σοβαρή καρδιοπάθεια. Και φυσικά, το μωρό θα πρέπει να εξεταστεί από έμπειρο παιδοκαρδιολόγο αμέσως μετά τη γέννησή του. Ελπίζω αυτά να βοηθούν.

  • Aγγελικη Jun 19

    Καλησπερα Γιατρέ...Ο γιοσ μου είναι 16 χρόνον. Πρίν 6 μήνες κάναμε τριπλεξ καρδιάς και οι εξέταση ανέδειξε μικρή ανεπάρκεια τριγλωχινασ....,,,Μπορείτε να μου πείτε κατά πόσο πρέπει να ανησυχούμε....Ευχαριστώ πολυ

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςJun 20

    Αγαπητή Κυρία Αγγελική (19 Ιουνίου 2019), δεν γνωρίζω τις ιδιαιτερότητες της καρδιάς του γιού σας. Με αυτήν την επιφύλαξη, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι «μικρή ανεπάρκεια τριγλώχινας» (δηλαδή μικρού βαθμού παλινδρόμηση αίματος στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς) παρατηρούμε με το «τρίπλεξ καρδιάς» στα περισσότερα παιδιά και στους περισσότερους εφήβους. Σχεδόν πάντοτε αυτό είναι ένα ασήμαντο εύρημα και η καρδιά τους είναι φυσιολογική. Αν αυτή είναι η περίπτωση του γιου σας (ρωτήστε τον καρδιολόγο που τον εξέτασε) τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τον γιο σας και δεν χρειάζεται φυσικά να τον παρακολουθεί καρδιολόγος. Ελπίζω αυτά να βοηθούν.

  • MariaJul 05

    Geia sas exw ena agoraki 1 xronou kai arxizi na kleei kai na krata tin anapnoei tou kai mia fora melaniase to stwma gou pote ine anisixitiko? Pote prepei na t anaferw sto giatro? Iparxi periptosi na to kani xana?

  • Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςJul 09

    Αγαπητή Κυρία Maria (5 Ιουλίου 2019), Θα πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα με τον παιδίατρο του παιδιού. Τα επεισόδια "κρατήματος της αναπνοής" στα βρέφη και τα νήπια δεν έχουν σχέση με καρδιακά προβλήματα. Ελπίζω αυτά να βοηθούν.

  • konstantiaJul 19

    Giatre geia sas.. exw kanei iperixo kardias kai ta apotelesmata diksane ipia aneparkeia mitroeidous kai triglwxinas valvidas!! Episis pithanon anoikto woeides trima !! o giatros mou ipe pws den einai anisixitiko kai den mou edwse kapia therapeia.parola auta exw sixna kapies taxikardies kai arithmies.ti me simvouleuete na kanw ?

Add a comment

Email again: