Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Πάτρα: οδός εθνικής ντροπής

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο του Θωμά Ευθυμίου, έμπειρου οδηγού και ειδικού δημοσιογράφου σε θέματα αυτοκινήτου, στην athensvoice.gr της 8ης Σεπτεμβρίου 2015. Διαβάστε και μάθετε - αν δεν το ξέρετε - γιατί ο συγκεκριμένος δρόμος είναι πραγματικά ένα «όνειδος» και μία «εφιαλτική διαδρομή», όπως πολύ επιτυχημένα τον ονομάζει ο συγγραφέας του άρθρου. Διαβάστε και σκεφτείτε τώρα που για μια φορά ακόμα θα ψηφίσουμε για το ποιοι και πώς πρέπει να νομοθετούν και να κυβερνούν σ’ αυτόν τον τόπο. Διαβάστε και θυμηθείτε λίγο την πρόσφατη ιστορία αυτού του δρόμου. Αναλογιστείτε ότι στη βαρύγδουπη επίσκεψή τους σε εργοτάξιο αυτού του δρόμου στις 24 Απριλίου του 2013, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος έδειχναν ευτυχείς με την πορεία των έργων που όπως μας έλεγαν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Ποιος σοβαρός άνθρωπος πιστεύει τώρα ότι η κατασκευή του δρόμου Κόρινθος-Πάτρα θα έχει τελειώσει σε λίγες εβδομάδες από σήμερα όπως μας έλεγαν; Ποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί πλέον να πιστέψει τα εύκολα και μεγάλα λόγια της πολιτικής ηγεσίας;

Έχω γράψει στο παρελθόν πολλά για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Πάτρα, τον δρόμο που έχουμε μάθει να ονομάζουμε ευσχήμως «εθνική οδό» και που σε μια κανονική χώρα θα διεκδικούσε τον τίτλο της «οδού εθνικής ντροπής». Αυτός ο αυτοκινητόδρομος άρχισε να κατασκευάζεται το 1990. Ναι, καλά διαβάσατε: πριν από 25 χρόνια! Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του και τη σημασία του στην επιστολή μου προς την εφημερίδα "Το Βήμα της Αιγιαλείας" της 13ης Αυγούστου 2006 (σελίδες 1-2). Περιορίζομαι εδώ να τονίσω ότι αυτός ο αυτοκινητόδρομος έχει ήδη από το 1994 χαρακτηριστεί από κοινοτικά όργανα ως έργο ιδιαίτερης σημασίας και βρίσκεται ήδη από το 1996 στον κατάλογο έργων προτεραιότητας του Διευρωπαϊκού Μεταφορικού Δικτύου (TEN-Τ). Ωστόσο, οι κυβερνήτες μας έχουν διαφορετική γνώμη όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν προφανώς αποφασίσει ότι η Πελοπόννησος είναι μια ασήμαντη, περιφερειακή περιοχή της αχανούς χώρας μας. Έχουν προφανώς αποφασίσει ότι όσοι κάνουμε τη διαδρομή Αθήνα-Πάτρα συχνά – άλλοτε αναζητώντας μερικές ώρες ηρεμίας και άλλοτε από την ανάγκη να ξανανταμώσουμε με το παρελθόν και τις αναμνήσεις μας – είμαστε απλώς μερικοί μόνο ρομαντικοί άνθρωποι που δεν περιλαμβανόμαστε στα σχέδιά τους. Έχουν προφανώς αποφασίσει ότι στην Πάτρα φτάνουν με τα αυτοκίνητά τους και τις μοτοσικλέτες τους μερικοί μόνο γραφικοί τουρίστες που έχουν το βίτσιο να θέλουν να επισκεφτούν αρχαιότητες στην Κόρινθο, στις Μυκήνες, στη Νεμέα, στην Επίδαυρο και στην Αθήνα.

Ναι, λοιπόν: «οδός εθνικής ντροπής»! Και η μισή ντροπή είναι βεβαίως δική τους. Αυτών που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Αλλά η άλλη μισή ντροπή είναι δική μας. Που δεν μπορούμε να νικήσουμε τις αυταπάτες μας. Που δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε απ΄ τον λήθαργο του ατομικού βολέματος, της απάθειας και της σιωπής. Που δεν μπορούμε να βρούμε το θάρρος να θυμώσουμε με τους ανάξιους κυβερνήτες μας και να τους το δείξουμε. Που δεν έχουμε καν την επιθυμία ή την περιέργεια να μάθουμε τι συμβαίνει με τις χερσαίες μεταφορές αλλού στην Ευρώπη.

10 Σεπτεμβρίου 2015 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: