Dr. Jen Gunter: Η ακούραστη πολέμιος των κακών ιατρικών πληροφοριών του διαδικτύου

Δεν γνώριζα τη σημαντική ιατρική και κοινωνική δραστηριότητα της Jen (Jennifer) Gunter μέχρι που διάβασα το εξαιρετικό άρθρο της με τίτλο «Κακές ιατρικές πληροφορίες και το διαδίκτυο: πρόσκληση στα όπλα», που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου 2019, στο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό “The Lancet”. H Jen Gunter, που γεννήθηκε πριν 52 χρόνια στο Winnipeg του Καναδά, είναι ειδικευμένη (board certified) μαιευτήρας-γυναικολόγος, και επίσης ειδικευμένη (board certified) στην Ιατρική Πόνου. Από το 2005 ζει και εργάζεται στο San Francisco, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Όπως η ίδια αναφέρει (https://drjengunter.com/), εκτός από τις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις της γράφει για θέματα σχετικά με «το sex, την επιστήμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Κείμενά της εμφανίζονται στην εφημερίδα The New York Times και άλλα ΜΜΕ των ΗΠΑ και του Καναδά. Ευφυής, πληθωρική συγγραφέας, γυναίκα με φιλελεύθερο πνεύμα, εξαιρετική αυτοπεποίθηση και αυξημένη αίσθηση του χιούμορ, η Jen Gunter έχει χαρακτηριστεί ως η «μαιευτήρας-γυναικολόγος του internet» και ως «ένας από τους πιο φοβερούς υποστηρικτές της υγείας των γυναικών». Σκοπός της κοινωνικής της δράσης είναι, όπως η ίδια λέει, «να κατασκευαστεί ένα καλύτερο internet». Και προσθέτει: «δεν μπορείς να πάρεις στα χέρια σου την υπόθεση της υγείας σου αν έχεις λανθασμένες πληροφορίες».

Το ενδιαφέρον της Jen Gunter για σωστές και ποιοτικές ιατρικές πληροφορίες πυροδοτήθηκε όταν - πριν πολλά χρόνια - τα δίδυμα αγόρια της γεννήθηκαν εξαιρετικά πρόωρα (στην 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης), με ποικίλα προβλήματα και την ανάγκη στη συνέχεια για συχνές νοσηλείες σε εντατικές μονάδες. Τα πρώτα μερικά χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Προσέφυγε στο διαδίκτυο για ιδέες και βοήθεια. Και ήταν τότε που διαπίστωσε πόσο πολύ κυριαρχούσαν εκεί οι άχρηστες θεραπείες (‘’snake oil’’) και οι αμφίβολης αξίας επιστημονικές πληροφορίες. Όπως λέει η ίδια, «ήταν δύσκολο να ξεχωρίσω τα γεγονότα από τον μύθο και είμαι γιατρός – άρχισα λοιπόν να σκέφτομαι αν αυτό είναι δύσκολο για εμένα, πώς το καταφέρνουν όλοι οι άλλοι;». Έτσι, η Gunter άρχισε την εκστρατεία της με σκοπό να βοηθήσει ώστε να παρέχονται ποιοτικές πληροφορίες σε όσους δεν είναι γιατροί. Το 2010 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο The Preemie Primer («Εγχειρίδιο για το Πρόωρο»), που είναι «ένας πλήρης οδηγός για γονείς πρόωρων μωρών». Στη συνέχεια, έστρεψε το ενδιαφέρον της στην αναπαραγωγική υγεία αφού, όπως λέει, «φαίνεται ότι το Διαδίκτυο είναι μολυσμένο από άχρηστες θεραπείες και κακοήθη (malignant) κακή πληροφόρηση».

Στις 27 Αυγούστου 2019, κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο The Vagina Bible: The vulva and the vaginaseparating the myth from the medicine («Η Βίβλος του Κόλπου: Το αιδείον και ο κόλπος - διαχωρίζοντας τον μύθο από την ιατρική») και που, όπως λέει, «είναι κάθε ένα πράγμα που θέλω οι γυναίκες (και οι άνδρες) να γνωρίζουν για την κατώτερη αναπαραγωγική οδό». Το βιβλίο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.

Στο εμπνευσμένο (και εμπνέον) πρόσφατο άρθρο της στο “The Lancet”, η Jen Gunter απευθυνόμενη στο σύνολο των ιατρών τονίζει ότι «η υγεία του κοινού πρέπει να είναι στις ανησυχίες του κάθε γιατρού». Προτείνει ποικίλους τρόπους με τους οποίους ο γιατρός μπορεί να έχει άμεση συμμετοχή στη διαμόρφωση του ιατρικού διαδικτύου. «Όμως», προσθέτει, «αν η άμεση συμμετοχή online δεν σας ταιριάζει, τότε ο καθένας σας μπορεί να μάθει τους ακόλουθους τέσσερις βασικούς κανόνες υγιεινής για την υγεία στο διαδίκτυο». Προσωπικώς, νομίζω ότι αυτούς τους κανόνες πρέπει να τους γνωρίζει και το κοινό. Οι κανόνες, λοιπόν, είναι: 1/μη διαβάζετε τα σχόλια κάτω από το περιεχόμενο του άρθρου, 2/αποφύγετε να μοιράζεστε (sharing) κακές πληροφορίες, ακόμα και ως αστείο, 3/μην παίρνετε πληροφορίες (για την υγεία) από κάποιον που πουλάει προϊόντα, και 4/μείνετε μακριά από γιατρούς που είναι εναντίον των εμβολιασμών ή που συνιστούν την ομοιοπαθητική. 

13 Αυγούστου 2019



Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: