Τα παιδιά που ζωγραφίζουν στο παιδοκαρδιολογικό ιατρείο μας  

Ελπίζω πως θα έχω στο μέλλον την ευκαιρία να μιλήσω εδώ για ξεχωριστούς ανθρώπους που συνάντησα και συναντώ στη διάρκεια της επαγγελματικής μου ζωής. Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για τα παιδιά που επισκέπτονται το παιδοκαρδιολογικό ιατρείο μας. Να σας πω μια ιστορία όχι για ένα άτομο, όχι για μια προσωπικότητα, αλλά για πολλά διαφορετικά και μοναδικά άτομα: τα παιδιά του ιατρείου μας. Παιδιά που περιμένουν για να εξεταστούν, παιδιά που έχουν εξεταστεί, παιδιά που περιμένουν για να εξεταστεί ο αδερφός ή η αδερφή τους, ή παιδιά που ακολουθούν την έγκυο μητέρα τους που έχει έρθει για να κάνει εμβρυϊκό ηχοκαρδιογράφημα. Στον χώρο αναμονής και στο μικρό playroom στη γωνία έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν.

Τα παιδιά του ιατρείου μας, με τα ζωγραφικά τους έργα που μας αφήνουν ή μας χαρίζουν όταν φεύγουν, μας προσφέρουν πάντοτε την ευκαιρία για μια έκπληξη, ένα μεγάλο χαμόγελο, μια μοναδική ικανοποίηση. Καταφέρνουν συχνά να μας μεταδώσουν την ξεγνοιασιά τους και την αισιοδοξία τους. Όταν μιλούν για τα έργα τους και τα εξηγούν με την απλότητα και τον ενθουσιασμό της ηλικίας τους, νοιώθουμε σαν να δεχόμαστε ξαφνικά μια μετάγγιση ελπίδας και κουράγιου για να συνεχίσουμε πιο δυνατοί τη δουλειά μας. Όσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να παίζουν, άλλο τόσο σημαντικό είναι να φαντάζονται, να επινοούν και να δημιουργούν. Ο σπουδαίος φυσικός Albert Einstein (1879-1955) θεωρούσε τη φαντασία (imagination) πιο σημαντική από τη γνώση.

Ο μεγάλος ζωγράφος Pablo Picasso (1881-1973) είχε πει: «Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι να παραμείνει καλλιτέχνης και όταν μεγαλώσει». Πώς και γιατί αυτό συμβαίνει δεν είναι απλό να απαντηθεί. Θα μπορούσε κάποιος παραφράζοντας τον Picasso να πει: «Κάθε παιδί είναι αγνό και τίμιο – το πρόβλημα είναι να παραμείνει αγνό και τίμιο όταν μεγαλώσει». Αυτό και αν είναι δύσκολο να αναλυθεί και απαντηθεί !.. Έχετε κάποια ιδέα;

Θέλω να αναγνωρίσω τη σημαντική συνεισφορά των κατά καιρούς γραμματέων του ιατρείου Ευθυμίας, Σεμίρας, Ιωάννας και Έφης σε αυτό το project. Η βοήθειά τους στην επίβλεψη των παιδιών και τη συντήρηση των ζωγραφικών έργων τους ήταν μεγάλη. Τις ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τη βοήθειά τους στην κριτική των έργων και στην επιλογή των πιο καλών, των πιο κατάλληλων για το project μέσα από ένα πολύ μεγάλο σύνολο.

Τα παιδιά του ιατρείου θέλουν τώρα να σας πουν την ιστορία τους. Με ήλιους και αστέρια, δέντρα και πουλιά, θάλασσες, καράβια και γοργόνες θα σας κάνουν ίσως να νοιώσετε και σεις ότι για λίγα λεπτά σας κυριεύει - σαν με μια μαγική μετάγγιση - το χαμόγελο, η ελπίδα και το κουράγιο. Με τα πολλά και όμορφα χρώματά τους θα σας μεταφέρουν στον δικό τους φωτεινό και καθαρό κόσμο, μακριά από τον γκρίζο ορίζοντα και την πυκνή ομίχλη του αληθινού κόσμου που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. Κάνετε click, λοιπόν, στο φωτογραφικό album «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στο παιδοκαρδιολογικό ιατρείο μας» και θαυμάστε! 

Δημήτρης Α. Δασκαλόπουλος

Δεκέμβριος 2013

   

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: