Ο Τάκης Μίχας, ο Ιατρικός Σύλλογος και η διαφθορά στην Υγεία, 26 Ιουλίου 2014

Στις 21 Ιουλίου 2014, ο δημοσιογράφος Τάκης Μίχας έγραψε στο protagon.gr ένα άρθρο με τίτλο «Θέλει μόνο “το καλό μας” ο γιατρός;». To άρθρο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, που προχώρησε – κατά την συνήθη τακτική του – σε μήνυση εναντίον του δημοσιογράφου. Σήμερα το πρωί, διάβασα στο facebook το θαρραλέο σχετικό άρθρο του κ. Αριστείδη Χατζή, αναπληρωτή καθηγητή της Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιo Αθηνών, στο οποίο ανάμεσα σε άλλα γράφει: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που ανέχεται αυτήν την κατάσταση τόσα χρόνια δεν αρκέστηκε σε μια ρητορική καταδίκη του Τάκη (όπως άλλωστε καταδικάζει ρητορικά και όσους λαμβάνουν φακελάκι) αλλά είχε κυριολεκτικά το θράσος να ζητήσει από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκήσει προληπτική λογοκρισία!» Σκέφτηκα ότι οι περιστάσεις θυμίζουν πολύ ότι «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Ένιωσα την ανάγκη να υπερασπιστώ τον Τάκη Μίχα, αλλά κυρίως την αλήθεια, τη λογική και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των ελλήνων ιατρών. Έγραψα, λοιπόν, στη προσωπική αλλά και στην επαγγελματική μου σελίδα στο facebook το ακόλουθο σχόλιο.

«Ο κόσμος τό 'χει τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι… Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) μου θυμίζει πατέρα σε κωμόπολη περασμένων δεκαετιών, ο οποίος φροντίζει σθεναρώς για την αγνότητα και την ανατομική ακεραιότητα της θυγατέρας του και κομπάζει μάλιστα γι’ αυτό. Όμως, οι πάντες στην μικράν κώμην γνωρίζουν ότι η αγνή θυγάτηρ εκδίδεται επί χρήμασι καθημερινώς. Η μήνυση και/ή η αγωγή του ΙΣΑ θα ήταν απλώς υποκριτική και γελοία αν δεν ήταν κυρίως προκλητική. Ο Λέανδρος Ρακιντζής (γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης) «φωνάζει» συχνά για τη διαχρονική και γενικευμένη διαφθορά στην υγεία, στην περίθαλψη και στα νοσοκομεία μας. Όμως, ο κ. Ρακιντζής φωνάζει εις ώτα μη ακουόντων. Οι πολιτικοί αλλά δυστυχώς και οι πολίτες αυτής της χώρας τον θεωρούν μια γραφική και αδύναμη φιγούρα, κάτι σαν Δον Κιχώτη. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη ηθική ευθύνη, πιο μεγάλη και από εκείνη των ιατρικών συλλόγων, βρίσκεται στη μεριά των πολιτικών και των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν με ανευθυνότητα και υποκρισία εδώ και πολλά χρόνια τα μεγάλα ζητήματα της υγείας και της περίθαλψης, ένα από τα οποία είναι η διαφθορά. Ο ισχυρισμός ότι θεραπεύεις το κακό με το να συλλαμβάνεις και να απολύεις κάθε λίγους μήνες κάποιον γιατρό του ΕΣΥ με αφορμή το «φακελάκι» είναι ψευδής, διότι αυτή η πρακτική ουδέν πρόβλημα λύει και φυσικά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απουσία πολιτικής υγείας (health policy). Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί αφέλεια ή αυταπάτη και στη χειρότερη είναι υποκρισία. Θυμίζει τον άνθρωπο που ενώ έχει ευθύνη να καθαρίσει το δωμάτιο αυτός απλώς σπρώχνει και κρύβει τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί… Ο Τάκης Μίχας, διεθνώς καταξιωμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας, στοχαστής και αυθεντικός εκπρόσωπος των φιλελεύθερων ιδεών έχει την αναγνώριση και τον σεβασμό μου. Εν ονόματι της αλήθειας, του ορθού λόγου και της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, θα είναι τιμή μου αν δεχτεί να με συμπεριλάβει στον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη. Όσο για τους «συναδέλφους» μου, προκειμένου να μετριάσω την μήνιν των ενδεχομένων αντιδράσεών τους, τους διαβεβαιώνω ότι δεν είμαστε ομότεχνοι, δεν είμαι ένας από αυτούς. Αντίθετα με εκείνους, εγώ ούτε την επιστήμην διακονώ ούτε λειτούργημα επιτελώ. Είμαι απλώς ένας επαγγελματίας που κερδίζω τα προς το ζην με την μόνην τέχνην που έμαθα, την ιατρικήν.

Όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερα για τη γνώμη μου και τις σκέψεις μου επί των μεγάλων ζητημάτων της διαφθοράς στην υγεία και της υπερδιάγνωσης και υπερθεραπείας στην ιατρική (που θίγει η Αρετή σε σχόλιό της, παραπέμποντας σε συνέντευξη του κ. Ευτύχιου Βορίδη το 2006) τους παραπέμπω εδώ: http://www.athenspedcard.com/gia-goneis-and-astheneis/gnomes-kai-skepseis/e-demosia-perithalpse-sten-ellada-tes-oikonomikes-krises και εδώ: http://www.athenspedcard.com/poios-einai-autos/e-epaggelmatike-mou-philosophia/okhi-sten-uperdiagnose-kai-ten-upertherapeia»

Δημήτρης Δασκαλόπουλος

 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: