14 τρόποι να δείξετε αγάπη για το παιδί σας – η συνέχεια

«Έκδοσις βελτιωμένη και επηυξημένη», όπως λέγαμε παλιότερα… Στις 14 Φεβρουαρίου του 2012, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνoυ, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δημοσίευσε 14 σύντομες συμβουλές για τους γονείς με τίτλο «14 τρόποι να δείξετε αγάπη για το παιδί σας αυτήν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και κάθε ημέρα». Πριν από ένα χρόνο μετέφρασα αυτό το πολύ χρήσιμο κείμενο στα ελληνικά και το δημοσίευσα στην επαγγελματική μου σελίδα στο facebook. Υπάρχει ήδη και εδώ. Η AAP δημοσιεύει πάλι φέτος το ίδιο κείμενο με αφορμή τη St. Valentine’s Day. Αυτή τη φορά το κείμενο είναι αποσαφηνισμένο και εμπλουτισμένο με περισσότερες ιδέες. Επίσης, υπάρχουν και παραπομπές (links) μέσα στο κείμενο για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερα. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι γονείς κατευθύνονται στις εξαιρετικώς χρήσιμες, έγκυρες και σύγχρονες πληροφορίες του website “healthychildren.org”, που η AAP έχει σχεδιάσει για την ενημέρωση των γονέων. Δημοσιεύω, λοιπόν, πάλι τους «14 τρόπους…», αυτήν τη φορά με τις σχετικές παραπομπές (links). Νομίζω ότι πολλοί νέοι έλληνες γονείς μιλούν και καταλαβαίνουν αγγλικά, κι έτσι θα βρουν αυτές τις παραπομπές αλλά και το σύνολο των σελίδων του healthychildren.org χρήσιμες.

  1. Χρησιμοποιήστε άφθονες θετικές και ενθαρρυντικές λέξεις με το παιδί σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον σαρκασμό ή τη διακωμώδηση και εγκαταλείψτε τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς από τις λέξεις που χρησιμοποιείτε ως γονέας. Τα παιδιά συχνά δεν καταλαβαίνουν τον σκοπό σας, και αν τον καταλάβουν, αυτά τα μηνύματα μπορούν να δημιουργήσουν αρνητικούς τρόπους για να μιλάτε και να συνδέεστε μεταξύ σας.
  2. Κάντε επίμονη προσπάθεια να δίνετε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα για το πώς να συνδέεστε και να μιλάτε με τους άλλους ανθρώπους στο σπίτι και δημοσίως. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «συγγνώμη», «παρακαλώ» και «ευχαριστώ». 
  3. Ανταποκριθείτε αμέσως και με αγάπη στις φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού σας. Να είστε διαθέσιμοι να ακούσετε το παιδί σας όταν θέλει να σας μιλήσει ακόμα και αν δεν είναι η πιο καλή ώρα για εσάς.
  4. Όταν το παιδί σας είναι θυμωμένο, εριστικό ή σε κακή διάθεση, δώστε του μια σύντομη αγκαλιά, ένα χάιδεμα, ένα τρυφερό χτύπημα στην πλάτη, το μυστικό μεταξύ σας σινιάλο ή κάποια άλλη χειρονομία στοργής που του αρέσει. Μετά, σκεφτείτε να συζητήστε μαζί του για αυτό που έγινε όταν νοιώσει καλύτερα.   
  5. Χρησιμοποιήστε μη-βίαιες μορφές πειθαρχίας. Οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν και ανταμοιβές και περιορισμούς πολλά χρόνια πριν από την εφηβεία ώστε να συμβάλουν στο να θεμελιωθούν τρόποι για να ενθαρρύνονται τα δυνατά σημεία και να αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες στα χρόνια της εφηβείας. Το να επιτρέπεται σε παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας να παραβιάζουν σημαντικούς κανόνες χωρίς να τους επιβάλλεται πειθαρχία απλώς ενθαρρύνει περισσότερες παραβιάσεις των κανόνων.  
  6. Κάντε σχέδια να περνάτε σε κανονική βάση μερικό χρόνο μόνοι σας με το νεαρό παιδί ή τον/την έφηβό σας κάνοντας κάτι που απολαμβάνει. Σκεφτείτε να στείλετε στο μεγαλύτερο παιδί ή τον/την έφηβό σας μια κάρτα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σκεφτείτε να φτιάξτε κάρτες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μαζί με το παιδί σας της προσχολικής ή της νεαρής σχολικής ηλικίας. 
  7. Προγραμματίστε μερικές βραδιές για οικογενειακά παιγνίδια έτσι ώστε ολόκληρη η οικογένεια να μπορεί να προσβλέπει στο να υπάρχουν τρόποι για να απολαμβάνουν όλοι το να περνάνε χρόνο μαζί. Αναθέστε την κάθε ημερομηνία σε διαφορετικό μέλος της οικογένειας, που θα πρέπει να επιλέξει ποιο παιγνίδι θα παίξετε τη συγκεκριμένη βραδιά. 
  8. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε ένα ζωάκι. Το να έχετε ένα ζωάκι μπορεί να βοηθήσει μερικά παιδιά, ιδίως αυτά που έχουν χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, να νιώσουν καλύτερα αυξάνοντας τη φυσική τους δραστηριότητα, ενισχύοντας γενικώς τα αισθήματά τους, και προσφέροντας έναν άλλον τρόπο για να συνδεθούν με κάποιον για τον οποίο νοιάζονται.
  9. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικειώσετε το παιδί σας με επιλογές καλού φαγητού είναι να το ενθαρρύνετε να μαγειρεύει μαζί σας. Αφήστε το να αναμιχθεί σε ολόκληρη τη διαδικασία, από τον σχεδιασμό του γεύματος και την αγορά των υλικών έως το ίδιο το μαγείρεμα και το σερβίρισμα. Είναι θαυμάσιο να τρώνε οι οικογένειες όλοι μαζί όσο πιο συχνά μπορούν. Καλό φαγητό, καλές συζητήσεις. 
  10. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα περνάει τον περισσότερο χρόνο του αναπτύσσοντας και τελειοποιώντας ποικίλες δεξιότητες και ικανότητες σε όλους τους τομείς της ζωής του. Θα πρέπει να το βοηθήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο ενθαρρύνοντάς το και παρέχοντας τα εργαλεία και τις οδηγίες που χρειάζεται. Αρχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας ξεκινώντας από την ηλικία των έξι μηνών. Αποφύγετε να βλέπει τηλεόραση τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του. Επιτηρήστε τι βλέπουν και δείτε τηλεόραση μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά σας και χρησιμοποιείστε τον χρόνο της τηλεθέασης ως ευκαιρία για χρόνο συνομιλίας με τα παιδιά σας. Περιορίστε τη χρήση υπολογιστή (computer) και βιντεοπαιχνιδιών (video games).
  11. Η υγεία του παιδιού σας βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στη φροντίδα και την υποστήριξη που θα του προσφέρετε στη διάρκεια των πρώιμων χρόνων της ζωής του. Με το να πηγαίνετε το παιδί σας στον γιατρό κανονικά για επισκέψεις προληπτικής φροντίδας της υγείας του, με το να το μαθαίνετε πώς να είναι ασφαλές από τους τραυματισμούς, με το να του παρέχετε υγιή και θρεπτική διατροφή, και με το να ενθαρρύνετε καλές ποσότητες ύπνου, φυσικής δραστηριότητας και άσκησης σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, βοηθάτε την προστασία και την ενδυνάμωση του νου και του σώματός του. 
  12. Βοηθήστε το παιδί σας να καλλιεργήσει θετικές σχέσεις με φίλους, αδέρφια και μέλη της κοινότητας. Σκεφτείτε να καλείτε φίλους ή γείτονες για να περνάτε μαζί χρόνο πίνοντας ένα ρόφημα (π.χ. τσάι), τρώγοντας μαζί, παίζοντας κάποιο παιγνίδι, ή βοηθώντας άλλους που έχουν ανάγκη από εσάς και την οικογένειά σας.   
  13. Ένα από τα πιο σπουδαία δώρα που μπορείτε να κάνετε ως γονιός είναι να βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει αυτοεκτίμηση. Το παιδί σας χρειάζεται τη σταθερή υποστήριξη και βοήθειά σας για να ανακαλύψει τις δυνάμεις του. Έχει ανάγκη να πιστεύετε εσείς σε αυτό καθώς αυτό μαθαίνει να πιστεύει στον εαυτό του. Αγαπώντας το, περνώντας χρόνο μαζί του, ακούγοντάς το όταν μιλάει και γιορτάζοντας τα μαθήματα που έμαθε από τα λάθη και τις επιτυχίες του είναι όλα μέρος αυτής της διαδικασίας.  
  14. Μη ξεχνάτε να λέτε «σ' αγαπώ» στα παιδιά όλων των ηλικιών! 


14 Φεβρουαρίου 2014


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: