Διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα (TEE)

Το διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα (TEE) είναι ένας ειδικός τύπος ηχοκαρδιογραφήματος (καρδιακών υπερήχων). Για αυτήν την εξέταση χρησιμοποιείται μία ειδική ηχοβόλος κεφαλή (φωτογραφική μηχανή υπερήχων) που εισάγεται στο στόμα (mouth) του παιδιού σας και προωθείται στον φάρυγγα (throat) (το πίσω μέρος του στόματος, ο «λαιμός») και από εκεί στον οισοφάγο (Figure 1), δηλαδή στο σωληνωτό σιτιστικό όργανο που συνδέει το στόμα με τον στόμαχο. Αυτή η ηχοβόλος κεφαλή είναι πολύ όμοια με αυτήν που χρησιμοποιούν οι γαστρεντερολόγοι για γαστροσκόπηση.

Το TEE εκτελείται όταν το συνηθισμένο ηχοκαρδιογράφημα (το «triplex καρδίας») δεν είναι αρκετά σαφές ώστε να κάνει ο γιατρός ακριβή και πλήρη διάγνωση. Γίνεται, επίσης, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε εγχείρηση καρδιάς για να δώσει στον χειρουργό και στην ομάδα των αναισθησιολόγων περισσότερες πληροφορίες για να κατευθύνουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση μετά το τέλος της εγχείρησης και για να επιβεβαιώσουν ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής ή αν είναι αναγκαίο να γίνει επιπλέον χειρουργική επιδιόρθωση πριν να βγει ο ασθενής από τη χειρουργική αίθουσα. Το ρίσκο (ο πιθανός κίνδυνος) του TEE είναι πολύ μικρό και ο παιδοκαρδιολόγος θα συζητήσει μαζί σας τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να γίνει και TEE εκτός από το ηχοκαρδιογράφημα ρουτίνας.

Αυτός ο τύπος ηχοκαρδιογραφήματος έχει δύο κύρια πλεονεκτήματα. Πρώτον, επιτρέπει στον παιδοκαρδιολόγο σας να έχει πολύ καλύτερη εικόνα μερικών δομικών συστατικών της καρδιάς, όπως είναι το τοίχωμα ανάμεσα στις δύο επάνω κοιλότητες της καρδιάς (μεσοκολπικό διάφραγμα) και οι καρδιακές βαλβίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οισοφάγος (esophagus) και ο στόμαχος (stomach) βρίσκονται πολύ κοντά στην καρδιά (heart) (Figure 2) και έτσι ο παιδοκαρδιολόγος μπορεί να βοηθηθεί για να πάρει περισσότερο λεπτομερείς εικόνες σε σύγκριση με τα ηχοκαρδιογραφήματα ρουτίνας που εκτελούνται από το πρόσθιο τοίχωμα του θώρακος. Δεύτερον, επιτρέπει στον παιδοκαρδιολόγο να πάρει εικόνες της καρδιάς στη διάρκεια καρδιακών παρεμβατικών πράξεων (εγχείρηση και καρδιακός καθετηριασμός) χωρίς η φωτογραφική μηχανή των υπερήχων να εμποδίζει την εκτέλεση αυτών των πράξεων.

Αυτή η εξέταση (το TEE) μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και τάση για εμετό αν γίνει χωρίς καταπράυνση. Για αυτόν το λόγο, τα διοισοφάγεια ηχοκαρδιογραφήματα στα παιδιά εκτελούνται πάντοτε με κάποιου είδους αναισθησία. Στο παιδί σας θα δοθεί είτε γενική αναισθησία ή βαριά καταπράυνση με ενδοφλέβιο φάρμακο. Ένα μέλος της ομάδας των αναισθησιολόγων μπορεί να ψεκάσει με φάρμακο το πίσω μέρος του φάρυγγα (του «λαιμού») για να προκαλέσει μούδιασμα της περιοχής αυτής. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης η αναπνοή και τα ζωτικά σημεία του παιδιού σας θα παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά. Το είδος της αναισθησίας θα εξαρτηθεί από την ηλικία του παιδιού σας, τον λόγο για τον οποίο γίνεται η μελέτη, τη γενική κατάσταση της υγείας του παιδιού σας, και τις προτιμήσεις της ιατρικής ομάδας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα για διάφορους λόγους. Ο πιο συνήθης είναι για να παραληφθούν πρόσθετες πληροφορίες στη διάρκεια εγχείρησης καρδιάς ή καρδιακού καθετηριασμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί σας θα βρίσκεται ήδη υπό αναισθησία ή βαριά καταπράυνση για την ίδια την καρδιακή παρέμβαση. Άλλες ενδείξεις περιλαμβάνουν την προσπάθεια να βρεθεί η πιθανή αιτία για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, την προσπάθεια να βρεθεί μία μικρή τρύπα ανάμεσα στις άνω κοιλότητες της καρδιάς που το ηχοκαρδιογράφημα ρουτίνας δεν μπορεί να δει, το να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι δεν υπάρχουν θρόμβοι αίματος εντός της καρδιάς των παιδιών με παθολογικά γρήγορους καρδιακούς ρυθμούς, την αναζήτηση λοίμωξης εντός της καρδιάς, τον έλεγχο αν λειτουργούν όπως πρέπει οι τεχνητές βαλβίδες, και το να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι το τοίχωμα της αορτής (που είναι το κύριο αγγείο αίματος προς το σώμα) δεν έχει υποστεί βλάβη. Μερικές καταστάσεις, όπως η σοβαρή στένωση του οισοφάγου ή του στομάχου, θα κάνουν τον παιδοκαρδιολόγο σας να συστήσει να μη γίνει διοισοφάγεια ηχοκαρδιογραφία.

Η εξέταση συνήθως παίρνει 20 έως 40 λεπτά της ώρας, αλλά ο συνολικός χρόνος μαζί με την καταπράυνση είναι συνήθως 60 έως 90 λεπτά. Αν το παιδί σας είναι εξωτερικός ασθενής, θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι δύο έως τρεις ώρες μετά την εξέταση. Η εξέταση είναι πολύ ασφαλής. Ο γιατρός σας θα ανασκοπήσει μαζί σας τα ρίσκα (τους πιθανούς κινδύνους) και θα σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις πριν από την εξέταση. Μερικά παιδιά παραπονούνται για πονόλαιμο για μερικές ώρες και μπορεί, επίσης, να έχουν στομαχική διαταραχή από την αναισθησία. Σχεδόν όλοι μπορούν να επιστρέψουν στις φυσιολογικές δραστηριότητες εντός 24 ωρών.         

4 Ιανουαρίου 2012


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: