Δοκιμασία κοπώσεως  

Η δοκιμασία κοπώσεως είναι μια εξέταση του καρδιακού ρυθμού σας και της αντοχής σας, της διάρκειάς σας ενόσω ασκείστε. Η άσκηση γίνεται ή τρέχοντας επάνω σε έναν κυλιόμενο τάπητα (treadmill) με καθιερωμένες, συγκεκριμένες ταχύτητες και κλίσεις, ή οδηγώντας ένα ακίνητο ποδήλατο με σταθερώς αυξανόμενη αντίσταση. Στη διάρκεια της άσκησης είστε συνδεδεμένος με καλώδια ηλεκτροκαρδιογράφου (ΗΚΓ) και καταγράφεται συνεχώς ο καρδιακός ρυθμός. Παρακολουθείται, επίσης, η αρτηριακή πίεση αίματος. Σε μερικά κέντρα ή εργαστήρια θα σας ζητηθεί να αναπνέετε μέσα σε έναν σωλήνα έτσι ώστε να μπορεί να μετρηθεί το ποσό του χρησιμοποιούμενου οξυγόνου. Αυτό παρέχει πληροφορίες για το πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά.

Η δοκιμασία κοπώσεως παρέχει πληροφορίες για την επίδραση που έχει η άσκηση στην πίεση αίματος, την καρδιακή συχνότητα, τον καρδιακό μυ και τον καρδιακό ρυθμό. Αν σας συμβαίνει να έχετε συμπτώματα (ενοχλήματα) όταν ασκείστε ή κάνετε σωματική προσπάθεια, αυτή η εξέταση θα βοηθήσει να αναπαραχθούν τα συμπτώματά σας για να ελεγχθεί αν προκαλούνται από κάποιο πρόβλημα της καρδιάς.

Η εξέταση παίρνει περίπου 10-15 λεπτά της ώρας για την προετοιμασία, 10-15 λεπτά για να εκτελεστεί, και επιπλέον 10-15 λεπτά παρατηρήσεων αμέσως μετά το τέλος ή την διακοπή της εξέτασης. Όταν πάτε για την προγραμματισμένη από πριν δοκιμασία κοπώσεως, θα πρέπει να φέρετε μαζί σας άνετα ρούχα (π.χ. μια απλή αθλητική φόρμα) και αθλητικά παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο.

Καθώς το σώμα σας δουλεύει πιο έντονα, πιο σκληρά στη διάρκεια της άσκησης, απαιτεί περισσότερο οξυγόνο κι έτσι η καρδιά θα πρέπει να αντλεί περισσότερο αίμα. Αυτή η εξέταση μπορεί να δείξει αν η παροχή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες (αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά) είναι μειωμένη. Επίσης, η δοκιμασία κοπώσεως βοηθάει τους γιατρούς να γνωρίζουν το είδος και το επίπεδο της άσκησης που είναι κατάλληλη για έναν ασθενή.

Το άτομο που υποβάλλεται στην εξέταση:

  • Συνδέεται με ειδικό εξοπλισμό για την παρακολούθηση της καρδιάς.
  • Περπατάει αρχικώς αργά επί τόπου, επάνω στον κυλιόμενο τάπητα (treadmill). Στη συνέχεια η ταχύτητα αυξάνεται για γρηγορότερο βάδισμα και ο τάπητας σηκώνεται δημιουργώντας κλίση («ανήφορο») για να δημιουργήσει συνθήκες όμοιες με την ανάβαση ενός μικρού λόφου.
  • Ίσως του ζητηθεί να αναπνεύσει μέσα σε έναν σωλήνα για μερικά λεπτά της ώρας.
  • Μπορεί να διακόψει την εξέταση οποιαδήποτε στιγμή αν είναι αναγκαίο.
  • Μετά την εξέταση θα ξαπλώσει ή θα καθίσει για να ελεγχθεί η καρδιά του και η πίεση αίματος.

Η καρδιακή συχνότητα, η αναπνοή, η πίεση αίματος, το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), και πόσο κουρασμένος νοιώθετε παρακολουθούνται στη διάρκεια της εξέτασης.

Υγιή άτομα που υποβάλλονται στη δοκιμασία κοπώσεως διατρέχουν πολύ μικρό κίνδυνο (ρίσκο). Είναι περίπου ο ίδιος όπως όταν περπατούν γρήγορα ή τρέχουν αργά (jogging) ανεβαίνοντας έναν λόφο. Γιατροί η άλλο υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει να είναι παρόντες με προληπτικό σκοπό, δηλαδή για την περίπτωση που κάτι ασυνήθιστο συμβεί στη διάρκεια της εξέτασης.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να γίνει δοκιμασία κοπώσεως για να:

  • Διαγνώσει στεφανιαία αρτηριακή νόσο.
  • Διαγνώσει πιθανή καρδιακή αιτία για συμπτώματα (ενοχλήματα) όπως πόνος στο στήθος («θωρακικός πόνος»), δύσπνοια, ή ζάλη.
  • Προσδιορίσει το ασφαλές επίπεδο άσκησης.
  • Ελέγξει την αποτελεσματικότητα ιατρικών παρεμβάσεων που γίνονται για να βελτιωθεί η κυκλοφορία στις στεφανιαίες αρτηρίες σε ασθενείς με στεφανιαία αρτηριακή νόσο.
  • Προβλέψει τον κίνδυνο (το ρίσκο) επικίνδυνων καρδιακών καταστάσεων όπως η καρδιακή προσβολή («έμφραγμα»).

Αναλόγως με τα αποτελέσματα της δοκιμασία κοπώσεως, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περισσότερες εξετάσεις, όπως μια πυρηνική εξέταση κοπώσεως η καρδιακό καθετηριασμό.    

24 Ιανουαρίου 2012


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: