Ηχοκαρδιογράφημα

Τι είναι αυτό; Το ηχοκαρδιογράφημα (που στην Ελλάδα συχνά ονομάζεται και «triplex καρδίας») είναι ένα είδος κινηματογραφικής ταινίας της καρδιάς και των αγγείων του αίματος που γίνεται με τους υπερήχους. Δείχνει την κατασκευή της καρδιάς και των αγγείων που την περιβάλλουν, πόσο καλά δουλεύει η καρδιά ως αντλία, και πως ρέει, πως κυκλοφορεί το αίμα μέσα από την καρδιά και τα αγγεία. Μπορεί να ανακαλύψει, να βρεί, σχεδόν όλες τις συγγενείς καρδιοπάθειες ή οποιοδήποτε πρόβλημα λειτουργίας του καρδιακού μυός. Η ηχοκαρδιογραφία είναι η πιο συνήθης εξέταση που χρησιμοποιείται στα παιδιά για να διαγνωστεί ή για να αποκλειστεί καρδιοπάθεια και επίσης για την παρακολούθηση παιδιών που έχουν ήδη βρεθεί να έχουν καρδιακό πρόβλημα.

Το ηχοκαρδιογράφημα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προόδους στη διάγνωση των συγγενών καρδιοπαθειών. Θα έλεγα ότι μετά τη δεκαετία του 1970 και του 1980, που η μέθοδος αυτή και οι τεχνικές της εξελίχθηκαν, συνέβη μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους καρδιολογικούς ασθενείς μας. Εδώ και πολλά χρόνια το ηχοκαρδιογράφημα έχει αντικαταστάσει τον καρδιακό καθετηριασμό και την αγγειοκαρδιογραφία ως το κύριο διαγνωστικό εργαλείο στην παιδιατρική καρδιολογία και την καρδιολογία των συγγενών καρδιοπαθειών. Οι καρδιακές εγχειρήσεις σχεδιάζονται και εκτελούνται πλέον επί τη βάσει της ηχοκαρδιογραφίας. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ιατρικά προηγμένες χώρες. Αυτή ακριβώς είναι και η δική μου πολιτική ήδη από τη δεκαετία του 1980. Στο παιδοκαρδιολογικό ιατρείο μου, οι ασθενείς που χρειάζονται καρδιακή εγχείρηση παραπέμπονται στον καρδιοχειρουργό και χειρουργούνται, σχεδόν όλοι, μόνο με τα δεδομένα της ηχοκαρδιογραφικής μας μελέτης.  

Πως γίνεται; Η εξέταση υπερήχων γίνεται με το παιδί σας ξαπλωμένο αναπαυτικά σε ένα εξεταστικό κρεβάτι. Τα βρέφη μπορεί να χρειαστεί να ξαπλώσουν στην αγκαλιά της μητέρας τους.

Η εξέταση στην Ελλάδα γίνεται από εξειδικευμένους και έμπειρους παιδοκαρδιολόγους. Για την εξέταση χρειάζεται να τοποθετηθούν μερικά «αυτοκόλλητα» (σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για το ΗΚΓ) στον θώρακα του παιδιού σας. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια ειδική συσκευή υπερήχων (ονομάζεται «ηχοβόλος κεφαλή») και τοποθετεί στην άκρη της μια μικρή ποσότητα ζελέ. Μετά, τοποθετεί την ηχοβόλο κεφαλή στο εμπρός μέρος του θώρακα, στο επάνω τμήμα της κοιλιάς και στη βάση του λαιμού του παιδιού σας. Αυτή η διαδικασία δεν πονάει, αλλά μερικά παιδιά ενοχλούνται από την αίσθηση του ζελέ και την μετακίνηση της ηχοβόλου κεφαλής. Ποικίλες εικόνες της καρδιάς αναδεικνύονται (και σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται) από τα διάφορα σημεία θέασης. Ο γιατρός θα κάνει πολλές ρυθμίσεις στο μηχάνημα υπερήχων στη διάρκεια της μελέτης ώστε οι εικόνες που θα πάρει να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρές και λεπτομερείς. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει, για τμήματα της μελέτης, να γυρίσει το παιδί σας στο αριστερό η το δεξιό πλευρό ή να κουνήσει προς τα πίσω τον λαιμό του.

Αναλόγως με την ηλικία του παιδιού και τη διάγνωση που μελετάται, η εκτέλεση του ηχοκαρδιογραφήματος συνήθως παίρνει 10 έως 60 λεπτά της ώρας. Αν το μωρό σας ή το μικρό παιδί σας είναι ιδιαιτέρως ανήσυχο και φοβισμένο ή δεν μπορεί να συνεργαστεί για τη μελέτη, ο παιδοκαρδιολόγος μπορεί να συστήσει να χρησιμοποιθεί ένα ηρεμιστικό σιρόπι για να γίνει η μελέτη.

Πονάει; Όχι. Τα ηχητικά κύματα (η δράση των υπερήχων) δεν δημιουργούν κάποιο αίσθημα – μερικές φορές υπάρχει μόνο μια αίσθηση ήπιας θερμότητας στο δέρμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει μια ήπια δυσφορία από την πίεση της ηχοβόλου κεφαλής στο δέρμα.

Είναι βλαβερό; Όχι. Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες των ηχητικών κυμάτων που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια ενός τυπικού ηχοκαρδιογραφήματος.

Δεκέμβριος 2013


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: