Καρδιακός καθετηριασμός και αγγειογράφημα 

Ο καρδιακός καθετηριασμός είναι μια εξέταση, μια διαδικασία που επιτρέπει στον παιδοκαρδιολόγο να πάρει άμεσες πληροφορίες για τις πιέσεις αίματος και τους τύπους ροής του αίματος στο εσωτερικό της καρδιάς του παιδιού σας. Το αγγειογράφημα είναι μια κινηματογραφική ταινία με ακτίνες X που παίρνεται καθώς ένα ειδικό υγρό (που ονομάζεται «σκιαγραφικό μέσο») που είναι ορατό από τις ακτίνες Χ εγχύεται εντός μιας καρδιακής κοιλότητος ή ενός μείζονος αγγείου.

Ο   παιδοκαρδιολόγος σας ή μία / ένας νοσοκόμος θα σας εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο γίνεται αυτή η διαδικασία και με τι τρόπο θα βοηθήσει στη φροντίδα του παιδιού σας. Θα εξηγήσουν, επίσης, τους πιθανούς κινδύνους της εξέτασης, οι οποίοι είναι ευτυχώς σπάνιοι. Αφού ακούσετε αυτήν την πληροφόρηση για την εξέταση και αφού σας δοθεί η ευκαιρία για ερωτήσεις, θα σας ζητηθεί να δώσετε τη συγκατάθεσή σας να γίνει αυτή η εξέταση στο παιδί σας, υπογράφοντας ένα σχετικό με τη διαδικασία κείμενο. Επειδή ο καθετηριασμός και το αγγειογράφημα απαιτούν ειδικό εξοπλισμό ακτίνων Χ που ανευρίσκεται μόνο σε νοσοκομεία ή σε μεγάλες ιατρικές εγκαταστάσεις, η εξέταση πρέπει συνήθως να προγραμματιστεί από πριν.

Πολλά παιδιά εισάγονται στο νοσοκομείο την ημέρα του καθετηριασμού, αλλά μερικά μπορεί να χρειαστεί να εισαχθούν από την προηγούμενη ημέρα. Θα σας ζητηθεί να μη δώσετε τίποτα στο παιδί σας να φάει ή να πιεί για μερικές ώρες πριν από τον καθετηριασμό. Πριν να γίνει η εξέταση, θα δώσουν πιθανόν στο παιδί σας ένα υπνωτικό φάρμακο από το στόμα ή με μια μικρή υποδόρια ένεση. Μερικές φορές τοποθετείται και «ορός» (δηλαδή ενδοφλέβια γραμμή) σε μία από τις φλέβες.

Στη διάρκεια του καθετηριασμού, το παιδί σας θα το φροντίζει μια ομάδα από νοσοκόμους, γιατρούς και τεχνολόγους. Δεν θα μπορείτε να βλέπετε το παιδί σας  όσο διαρκεί η εξέταση, αλλά το προσωπικό θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αισθάνεται το παιδί σας εντελώς ήρεμα και αναπαυτικά. Η εξέταση του καθετηριασμού συνήθως προκαλεί λίγη μόνο δυσφορία και το παιδί σας θα κοιμάται στο μεγαλύτερο μέρος της εξέτασης. Σε μερικές περιπτώσεις αυτή η διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Η  διαδικασία του καθετηριασμού περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικρών ενδοφλέβιων σωλήνων στη φλέβα και την αρτηρία του ποδιού, του χεριού ή του λαιμού. Μέσω αυτών των ειδικών ενδοφλέβιων σωλήνων ο καρδιολόγος καταφέρνει να εισάγει λεπτότερους σωλήνες (που ονομάζονται «καθετήρες») στην κυκλοφορία (το κυκλοφορικό σύστημα) του σώματος. Οι καθετήρες είναι μικροί, κοίλοι (δηλαδή με τρύπα) πλαστικοί σωλήνες που έχουν το μέγεθος λεπτού μακαρονιού (σπαγέτου). Ο καθετήρας σπρώχνεται αργά μέσω της κυκλοφορίας μέχρι να φτάσει στην καρδιά. Από εκεί είναι δυνατόν να προωθηθεί στις διάφορες κοιλότητες της καρδιάς καθώς και στις φλέβες και τις αρτηρίες που συνδέονται με την καρδιά. Ο καρδιολόγος σας μπορεί να αποκτήσει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την καρδιοπάθεια του παιδιού σας από τα δείγματα αίματος και από τις πιέσεις αίματος που μετρώνται μέσω του καθετήρα σε διαφορετικά σημεία της κυκλοφορίας.

Στη διάρκεια του καθετηριασμού συνήθως εκτελείται και ένα αγγειογράφημα. Αυτό γίνεται με την έγχυση, μέσω του καθετήρα, ειδικού υγρού (που ονομάζεται «σκιαγραφικό μέσο») σε ένα αγγείο αίματος ή μια καρδιακή κοιλότητα. Επειδή το σκιαγραφικό μέσο είναι ορατό από τις ακτίνες Χ, μπορεί να καταγραφεί μια κινηματογραφική ταινία της κυκλοφορίας με ακτίνες Χ. Ένα αγγειογράφημα απαιτεί πολύ περισσότερη ποσότητα ακτίνων Χ από αυτήν που χρειάζεται για μια απλή ακτινογραφία θώρακος. Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτή η εξέταση γίνεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητη για τη φροντίδα του παιδιού σας. Θα πρέπει, πάντως, να σας καθησυχάσει το γεγονός ότι έχουν  γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες  σε άτομα που έκαναν καρδιακό καθετηριασμό και αγγειογραφία στην παιδική ηλικία.  

Μερικές φορές το ελάττωμα (η συγγενής καρδιοπάθεια) ενός παιδιού μπορεί να θεραπευτεί στη διάρκεια του καρδιακού καθετηριασμού. Αυτό ονομάζεται παρεμβατικός (“interventional”) ή θεραπευτικός καρδιακός καθετηριασμός. Αυτού του είδους οι θεραπείες περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας οπής (τρύπας) στο τοίχωμα ανάμεσα στις δύο επάνω κοιλότητες της καρδιάς, τη διάνοιξη μιας αποφραγμένης βαλβίδος ή ενός αποφραγμένου αγγείου, το βούλωμα (με κάποιο βύσμα) ενός μη αναγκαίου αγγείου ή το κλείσιμο μη αναγκαίων οπών μέσα στην καρδιά. Ο παιδοκαρδιολόγος σας θα συζητήσει μαζί σας αυτές τις θεραπείες πριν από τον καθετηριασμό.

Μετά τον καθετηριασμό και το αγγειογράφημα, οι καθετήρες, οι μικροί σωλήνες και οι ενδοφλέβιοι «οροί» θα αφαιρεθούν από το πόδι ή το χέρι του παιδιού σας και πάνω στη σχετική περιοχή θα τοποθετηθεί ένας πιεστικός επίδεσμος. Το παιδί σας θα επιστρέψει στο δωμάτιο και πιθανώς θα έχει υπνηλία (θα θέλει να κοιμάται) για μερικές ώρες. Ίσως εμφανιστούν χαμηλός πυρετός ή αίσθημα ναυτίας (ανακάτωμα στο στομάχι), αλλά αυτά τα συμπτώματα συνήθως περνάνε σε μερικές ώρες.

Μετά τον καθετηριασμό, ο καρδιολόγος σας θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα της εξέτασης. Το παιδί σας θα μπορέσει να πάει σπίτι αργότερα την ίδια ημέρα ή το επόμενο πρωί, αναλόγως με τις λεπτομέρειες της διεργασίας του καθετηριασμού.  

13 Ιανουαρίου 2012


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: