Μαγνητική τομογραφία (MRI)
Η μαγνητική τομογραφία (“magnetic resonance imaging” ή “MRI”) είναι ένας άλλος τρόπος για να πάρουμε καθαρές, ευκρινείς εικόνες της καρδιάς και των αγγείων αίματος που την περιβάλλουν και για να μετρήσουμε τη λειτουργία της καρδιάς. Το MRI χρησιμοποιεί ανώδυνα μαγνητικά κύματα για να αξιολογήσει, να αναλύσει την καρδιά και τα αγγεία αίματος που συνδέονται με την καρδιά και τους πνεύμονες. Ένας μικρός «ορός» θα χρειαστεί σε πολλές περιπτώσεις να τοποθετηθεί στο χέρι, για να δοθούν ουσίες που δείχνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά ή για να δοθούν φάρμακα για καταπράυνση.
Η εξέταση συνήθως παίρνει 45-90 λεπτά της ώρας για να εκτελεστεί και το παιδί σας θα πρέπει να είναι τελείως ακίνητο για την εξέταση. Γι’ αυτόν τον λόγο στα βρέφη και στα μικρά παιδιά χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία για την εξέταση. Στη διάρκεια της εξέτασης το παιδί σας θα τοποθετηθεί επάνω σε ένα τραπέζι εντός του μαγνήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του παιδιού σας θα βρίσκεται εντός μια μικρής σήραγγας (tunnel) στο κέντρο του μαγνήτη. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό ακόμα και για μεγαλύτερα παιδιά και ενηλίκους, αλλά πολλά κέντρα διαθέτουν ειδικόν εξοπλισμό (π.χ. ακουστικά και μάσκες με video) που μπορεί να βοηθήσει για να παραμείνει το παιδί σας ήρεμο στη διάρκεια της εξέτασης.
Μερικές φορές το MRI (που για την περίπτωση της καρδιάς ονομάζεται και “CMR”) γίνεται αντί για τον καρδιακό καθετηριασμό και το αγγειογράφημα, ή για να συμπληρώσει αυτήν την εξέταση. Ο παιδοκαρδιολόγος σας θα αποφασίσει αν το παιδί σας χρειάζεται μια από τις δύο ή και τις δύο αυτές εξετάσεις.
Τι είναι η μαγνητική τομογραφία (MRI); Το MRI είναι μια απεικονιστική μέθοδος που παράγει εικόνες του σώματος χρησιμοποιώντας έναν μαγνήτη και ραδιοκύματα. Με τη χρήση ειδικών κεραιών (antennas), το μηχάνημα (που ονομάζεται “MRI scanner”) δέχεται ραδιοκύματα από το σώμα και επεξεργάζεται τα σήματα στον υπολογιστή του για να δημιουργήσει πολύ καθαρές εικόνες της ανατομίας.
Γιατί είναι αναγκαίο το MRI; Το MRI γίνεται για να αξιολογήσει τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων αίματος. Ο παιδοκαρδιολόγος του παιδιού σας ζητάει αυτήν την εξέταση για να πάρει πληροφορίες για την ανατομία και τη λειτουργία των καρδιακών κοιλοτήτων και των αγγείων αίματος. Το MRI μπορεί να προσφέρει στον καρδιολόγο του παιδιού σας πληροφορίες που δεν μπορούν να αποκτηθούν με άλλες εξετάσεις όπως η ακτινογραφία θώρακος, το ΗΚΓ, το ηχοκαρδιογράφημα («triplex καρδίας») ή άλλες εξετάσεις.
Πονάει το MRI; Όχι. Το MRI θεωρείται μια «μη επεμβατική» εξέταση επειδή το μηχάνημα παίρνει τις εικόνες χωρίς να αγγίζει το σώμα. Η εξέταση του MRI δεν συνδέεται με πόνο. Το μηχάνημα του MRI παράγει διάφορους θορύβους στη διάρκεια της εξέτασης. Ο γιατρός ή ο τεχνολόγος θα δώσει σε εσάς ή στο παιδί σας ωτοασπίδες για τον θόρυβο.
Είναι βλαβερό το MRI; Όχι. Το MRI δεν είναι βλαβερό διότι δεν χρησιμοποιεί ακτίνες Χ ή οποιαδήποτε ραδιενεργό ακτινοβολία. Η εμπειρία με πολλά εκατομμύρια μελετών με MRI σε διάστημα πάνω από 25 έτη έχει δείξει ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες, δεν υπάρχουν βλαβερές δράσεις.
Μπορούν να κάνουν MRI όλοι οι ασθενείς; Όχι. Τα περισσότερα ιατρικά κέντρα στη σημερινή εποχή συνιστούν σε ασθενείς που έχουν βηματοδότη, απινιδωτή ή μόνιμα καλώδια βηματοδότησης να μη κάνουν MRI. Οι έγκυες γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν MRI στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Αν νομίζετε ότι πιθανόν να είσαστε έγκυος, παρακαλώ συζητήστε το με τον καρδιολόγο σας ή τον ειδικό στο MRI πριν από την προγραμματισμένη εξέταση.
Πριν από την εξέταση θα ερωτηθείτε για ενθέματα (τοποθετημένα στο σώμα σας μηχανικά υλικά) και εγχειρήσεις που μπορεί να έχετε υποστεί. Τα περισσότερα ενθέματα που χρησιμοποιούνται σε καρδιακούς ασθενείς (π.χ. σύρματα συρραφής του στέρνου, stents, συσκευές σύγκλεισης, ελάσματα/coils, οι περισσότερες καρδιακές βαλβίδες, κτλ) θεωρούνται ασφαλή, επιτρεπτά για να γίνει η εξέταση MRI.
Μερικοί ασθενείς έχουν εμφυτεύματα που δεν σχετίζονται με την καρδιά και τα αγγεία αίματος. Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ανησυχία σχετικά με το αν ένα εμφύτευμα ή μια εγχείρηση που είχατε εσείς ή το παιδί σας μπορεί να επηρεάσει την εξέταση MRI, συμβουλευτείτε τον ειδικό στο MRI γιατρό.
Άγχος και Κλειστοφοβία. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αισθανθούν άγχος εντός του MRI scanner («κλειστοφοβία»). Τις περισσότερες φορές αυτό το αίσθημα εξαφανίζεται αφού συνηθίσουν το μηχάνημα. Αν νομίζετε ότι εσείς ή το παιδί σας μπορεί να έχετε κλειστοφοβία, παρακαλώ γνωστοποιείστε το στον/στην γιατρό σας ώστε να σας δώσει κάποιο φάρμακο που ανακουφίζει το άγχος (όπως Stedon ή άλλο όμοιο φάρμακο). Γενικώς, αυτή η δυνατότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους εφήβους και στους ενηλίκους και θα πρέπει να τη συζητήσετε από πριν με τον καρδιολόγο σας. Παρακαλώ να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να οδηγήσετε μετά τη λήψη Stedon ή άλλου όμοιου φαρμάκου.
Καταπράυνση ή Αναισθησία. Για να ληφθούν καθαρές εικόνες της καρδιάς και των αγγείων αίματος, ο ασθενής χρειάζεται να παραμένει ακίνητος μέσα στο MRI scanner στη διάρκεια της εξέτασης. Τα περισσότερα βρέφη και μικρά παιδιά και μερικοί μεγαλύτεροι που δεν μπορούν να μείνουν ακίνητοι ή που είναι πολύ φοβισμένοι με το μηχάνημα θα χρειαστεί να κοιμούνται στη διάρκεια της εξέτασης. Στα περισσότερα μικρά παιδιά με καρδιακά προβλήματα, πιθανόν να χρησιμοποιηθούν είτε καταπράυνση ή γενική αναισθησία για να παραμένουν κοιμισμένα όσο βρίσκονται εντός του μηχανήματος MRI.
«Ορός» (ενδοφλέβια γραμμή) και Σκιαγραφικό Μέσο. Σε πολλούς ασθενείς χρησιμοποιείται ένα σκιαγραφικό μέσο, που ονομάζεται gadolinium, στη διάρκεια της μελέτης ώστε να ληφθεί καλύτερη εικόνα των αγγείων αίματος. Το σκιαγραφικό μέσο χορηγείται μέσω του «ορού» (ενδοφλέβιας γραμμής) που έχει τοποθετηθεί πριν από την εξέταση. Μια κρέμα που μουδιάζει το δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν τοποθετηθεί ο «ορός».
Οδηγίες για Φαγητό και Πιοτό. Ασθενείς που είναι προγραμματισμένοι για αναισθησία ή καταπράυνση: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή την/τον νοσοκόμο για ειδικές οδηγίες αρκετές ημέρες πριν από την προγραμματισμένη εξέταση. Γενικώς, ασθενείς που τους χορηγείται καταπράυνση ή αναισθησία θα πρέπει να μη φάνε και να μην πιούνε για μερικές ώρες πριν από τη διαδικασία της εξέτασης.
Ασθενείς που δεν θα πάρουν αναισθησία ή καταπράυνση: Θα πρέπει να αποφύγετε φαγητό ή πιοτό στη διάρκεια μίας ώρα πριν από την προγραμματισμένη εξέταση ώστε να αποφύγετε να πάτε στην τουαλέτα στη διάρκεια της εξέτασης.
Προετοιμασία. Για τα παιδιά, θα βοηθήσει να τους εξηγήσει κάποιος με κατάλληλο για την ηλικία τους τρόπο γιατί χρειάζεται το MRI και τι θα πρέπει να αναμένουν. Πληροφορείστε το παιδί σας ότι εσείς θα βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση στη διάρκεια της εξέτασης. Φέρτε το αγαπημένο του/της βιβλίο ή παιγνίδι για το διάστημα της αναμονής.
Πριν να αρχίσει η εξέταση. Αφού απαντήσετε ορισμένες ερωτήσεις, ένας τεχνολόγος ή ο γιατρός θα σας εξηγήσει την εξέταση, θα απαντήσει τις ερωτήσεις σας και θα σας πληροφορήσει αν πρέπει να φορέσετε νοσοκομειακή ποδιά. Θα ζητήσουν από εσάς ή το παιδί σας να βγάλετε από επάνω σας ρολόγια, πιστωτικές κάρτες και όλα σχεδόν τα κοσμήματα.
Στη συνέχεια μια/ένας νοσοκόμος ή τεχνολόγος θα τοποθετήσει ηλεκτρόδια («αυτοκόλλητα») ΗΚΓ στον θώρακα ή στην πλάτη σας, ή του παιδιού σας. Σε όλους τους ασθενείς που θα χρησιμοποιηθεί gadolinium (σκιαγραφικό μέσο), αναισθησία, ή εξέταση με φάρμακο θα τοποθετηθεί «ορός» (ενδοφλέβια γραμμή).
Περιγραφή της Εξέτασης. Το μηχάνημα MRI βρίσκεται σε ένα μεγάλο δωμάτιο και μοιάζει σαν σήραγγα (tunnel). Ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα εξεταστικό τραπέζι που τοποθετείται εντός της σήραγγας.
Ένας τεχνολόγος χειρίζεται το μηχάνημα MRI από τη θέση του που είναι έξω από το δωμάτιο, πίσω από ένα γυάλινο παράθυρο. Θα σας μιλάει και θα σας ακούει, ή θα κάνει το ίδιο για το παιδί σας, μέσω ενδοσυνεννόησης (intercom) και θα μπορεί να σας δει μέσα από το γυάλινο παράθυρο και μέσω κλειστού κυκλώματος video. Ο τεχνολόγος θα σας βοηθήσει αν χρειαστείτε οτιδήποτε στη διάρκεια της εξέτασης.
Τα περισσότερα νοσοκομεία επιτρέπουν σε ένα γονέα, σύζυγο, ή φίλο να παραμείνει στο δωμάτιο του MRI στη διάρκεια της εξέτασης. Αν είσαστε μητέρα που είναι έγκυος, δεν μπορείτε να μείνετε στο δωμάτιο για λόγους ασφάλειας αλλά μπορείτε να φέρετε έναν άλλον ενήλικο για να μείνει κοντά στο παιδί σας.
Η εξέταση MRI της καρδιάς συνήθως διαρκεί 45-90 λεπτά της ώρας.
Στη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να ζητηθεί από τον εξεταζόμενο (εσάς ή το παιδί σας) να κρατήσει την αναπνοή του για μικρά διαστήματα (10-20 δευτερόλεπτα). Αυτό βοηθάει να παραχθούν καθαρότερες εικόνες της καρδιάς. Ο τεχνολόγος θα ελέγξει πριν αρχίσει η εξέταση αν εσείς ή το παιδί σας αισθάνεστε άνετα όταν κρατάτε την αναπνοή σας.
Στη διάρκεια της εξέτασης. Σε μερικά MRI scanners, μπορείτε να ακούτε μουσική ή ραδιόφωνο στη διάρκεια της εξέτασης. Ρωτήστε το τμήμα MRI που θα εξεταστείτε αν μπορείτε να φέρετε μαζί σας το δικό σας CD.
Μετά την εξέταση. Παιδιά στα οποία δίνεται καταπράυνση ή αναισθησία μένουν υπό παρατήρηση μέχρι να ξυπνήσουν εντελώς και να μπορούν να πιούν. Αυτό παίρνει συνήθως 1-2 ώρες.
Ασθενείς στους οποίους δίνεται αναισθησία, καταπράυνση ή Stedon (ή όμοιο φάρμακο) θα πρέπει να έχουν έναν υπεύθυνο ενήλικο μαζί τους όταν αναχωρήσουν από το νοσοκομείο. Σε κάθε ασθενή που έχει πάρει αναισθησία δεν θα επιτραπεί να οδηγήσει για να επιστρέψει στο σπίτι. Αν δεν έχει εξασφαλιστεί ο συνοδός που θα οδηγήσει για το σπίτι, η εξέταση θα προγραμματιστεί για άλλη ημέρα.
Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα; Όταν ολοκληρωθεί το MRI, ο ειδικός στο καρδιακό MRI θα ανασκοπήσει τις εικόνες. Θα αναφέρει τα αποτελέσματα στον καρδιολόγο σας ή τον καρδιολόγο του παιδιού σας που θα σας τηλεφωνήσει με τα αποτελέσματα για να συζητήσετε, συνήθως εντός διαστήματος μερικών ημερών.
18 Ιανουαρίου 2012
Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: