Αορτική Βαλβιδική Στένωση και Αορτική Ανεπάρκεια

Σημείωση: προτού διαβάσετε τις πληροφορίες για τη συγκεκριμένη συγγενή καρδιοπάθεια και την εικόνα που συνοδεύει αυτές τις πληροφορίες, θα είναι χρήσιμο να ανασκοπήσετε τη σελίδα σε αυτό το web site με τίτλο «Η φυσιολογική καρδιά και πώς δουλεύει».  

Τι είναι αυτό; Η αορτική βαλβίδα ανοίγει για να αφήσει το αίμα να ρεύσει (να κυκλοφορήσει) από την κύρια αριστερά αντλούσα κοιλότητα (αριστερά κοιλία) προς την κύρια αρτηρία του σώματος (αορτή).

Η στένωση (ή απόφραξη) της αορτικής βαλβίδος αναγκάζει την αριστερά κοιλία να αντλεί δυνατότερα για να προωθήσει το αίμα πέρα από το σημείο του αποκλεισμού.

Η ανεπάρκεια (που μερικές φορές ονομάζεται και παλινδρόμηση) της αορτικής βαλβίδος υπάρχει όταν αίμα που μόλις έχει αντληθεί μέσω της βαλβίδος διαρρέει προς τα πίσω και μέσα στην αντλούσα κοιλότητα με κάθε καρδιακό χτύπο.

Μερικά παιδιά έχουν κυρίως στένωση. Άλλα παιδιά έχουν κυρίως ανεπάρκεια. Μερικά παιδιά έχουν αορτική βαλβίδα με αμφότερα τα προβλήματα.

Αορτική στένωση εμφανίζεται όταν η αορτική βαλβίδα δεν έχει σχηματιστεί κανονικά, όπως πρέπει. Μια φυσιολογική βαλβίδα έχει τρία μέρη (γλωχίνες ή φύλλα), αλλά μια στενωτική βαλβίδα μπορεί να έχει μόνο μία γλωχίνα («μονογλώχιν») ή δύο γλωχίνες («διγλώχιν»), που είναι παχιές και σκληρές, αντί για λεπτές και εύκαμπτες όπως είναι οι γλωχίνες στη φυσιολογική αορτική βαλβίδα.

Τι το προκαλεί; Στα περισσότερα παιδιά, η αιτία δεν είναι γνωστή. Είναι ένας συνηθισμένος τύπος συγγενούς καρδιοπάθειας. Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν και άλλα καρδιακά ελαττώματα μαζί με την αορτική στένωση.

Πώς επηρεάζει την καρδιά; Σε ένα παιδί με αορτική στένωση, η πίεση στην αριστερά αντλούσα κοιλότητα (αριστερά κοιλία) είναι πολύ υψηλότερη από τη φυσιολογική πίεση και η καρδιά πρέπει να δουλεύει δυνατότερα για να αντλεί το αίμα έξω και προς τις αρτηρίες του σώματος. Με την παροδο του χρόνου αυτό μπορεί να προκαλέσει πάχυνση (υπερτροφία) και βλάβη στον καταπονημένο καρδιακό μυ. Σε ένα παιδί με αορτική ανεπάρκεια, η καρδιά επίσης δουλεύει δυνατότερα για να αντλήσει τη φυσιολογική ποσότητα αίματος που απαιτείται από το σώμα και επιπροσθέτως όλο το αίμα που έχει διαρρεύσει πίσω και μέσα στην αριστερά κοιλία μέσω της βαλβίδος ανάμεσα στους καρδιακούς χτύπους. Αυτό μπορεί να κάνει την αριστερά κοιλία να είναι μεγαλωμένη (διατεταμένη) και επίσης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον καρδιακό μυ.   

Πώς η παθολογική αορτική βαλβίδα επηρεάζει το παιδί μου; Αν η απόφραξη και η διαρροή είναι ήπιες, η καρδιά δεν θα καταπονηθεί και δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Μερικές φορές η στένωση είναι σοβαρή και εμφανίζονται συμπτώματα στη βρεφική ηλικία. Σε μερικά παιδιά με στένωση, μπορεί να εμφανιστούν πόνος στο στήθος, ασυνήθιστη κούραση, ζάλη ή λιποθυμία. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά με αορτική στένωση ή αορτική ανεπάρκεια δεν έχουν συμπτώματα, και μπορεί να χρειαστούν ειδικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος.

Τι μπορεί να γίνει για την αορτική βαλβίδα; Η βαλβίδα μπορεί να θεραπευτεί για να βελτιωθεί η απόφραξη και η διαρροή, αλλά δεν μπορεί να γίνει μια φυσιολογική βαλβίδα. 

Τα παιδιά με αορτική στένωση θα χρειαστούν θεραπεία όταν η πίεση στην αριστερά κοιλία είναι μεγάλη (παρόλο που μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα). Στα περισσότερα παιδιά η απόφραξη μπορεί να ελαττωθεί στη διάρκεια καρδιακού καθετηριασμού με βαλβιδοτομή με μπαλόνι. Σε αυτήν την διεργασία, ένα ειδικό εργαλείο, ένας καθετήρας που περιλαμβάνει ένα μπαλόνι, τοποθετείται κατά μήκος της αορτικής βαλβίδος. Το μπαλόνι φουσκώνεται για ένα βραχύ χρονικό διάστημα για να τεντώσει και να διανοίξει τη βαλβίδα (δηλαδή, να προκαλέσει «βαλβιδοτομή»).

Μερικά παιδιά με στένωση μπορεί να χρειαστούν εγχείρηση. Ο χειρουργός μπορεί να καταφέρει να διευρύνει τη βαλβίδα αν είναι υπερβολικά μικρή. Κάποιου βαθμού διαρροή της βαλβίδος είναι πιθανόν να αναπτυχθεί ή να αυξηθεί μετά από θεραπεία με μπαλόνι ή με εγχείρηση για την απόφραξη.

Αν η αορτική βαλβίδα του παιδιού σας δεν ανταποκρίνεται πια στη βαλβιδοτομή ή έχει αναπτύξει σοβαρή ανεπάρκεια (διαρροή), θα χρειαστεί μάλλον να αντικατασταθεί. Η αορτική βαλβίδα μπορεί να αντικατασταθεί χειρουργικώς με τρεις τρόπους: 

1.      Την επέμβαση Ross, μια εγχείρηση στην οποία η παθολογική αορτική βαλβίδα αφαιρείται και αντικαθίσταται από την πνευμονική βαλβίδα του ίδιου του παιδιού.

2.      Αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδος με μια διατηρημένη βαλβίδα δότη.

3.      Αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδος με μηχανική βαλβίδα.

Κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Συζητήστε τα με τον παιδοκαρδιολόγο του παιδιού σας, τον καρδιοχειρουργό ή και με τους δύο. 

Τι δραστηριότητες μπορεί να έχει το παιδί μου; Αν η αορτική βαλβίδα είναι διαπλασμένη (σχηματισμένη) με παθολογικό τρόπο αλλά δεν έχει σημαντική απόφραξη ή διαρροή, το παιδί σας μπορεί να μη χρειαστεί καθόλου ειδικές προφυλάξεις ή περιορισμούς σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα και μπορεί να του επιτρέπεται να συμμετέχει στις φυσιολογικές δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει αυξημένο ρίσκο (κίνδυνος). Μερικά παιδιά με απόφραξη, διαρροή ή ανωμαλίες του καρδιακού μυός μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν το πόσο πολύ κάνουν μερικά είδη άσκησης. Θα πρέπει αυτό να το ελέγξετε με τον παιδοκαρδιολόγο του παιδιού σας.    

Τι θα χρειαστεί το παιδί μου στο μέλλον; Παιδιά με αορτική στένωση ή αορτική ανεπάρκεια χρειάζονται σε όλη τους τη ζωή ιατρική παρακολούθηση. Ο παιδοκαρδιολόγος θα εξετάζει περιοδικώς το παιδί σας και θα αναζητεί ενδεχόμενα προβλήματα όπως επιδείνωση της απόφραξης ή της διαρροής. Ακόμα και η ήπια στένωση μπορεί να χειροτερεύσει με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, η ανακούφιση (η άρση) της στένωσης με μπαλόνι ή με εγχείρηση είναι μερικές φορές ατελής. Μετά τη θεραπεία, η βαλβίδα συνεχίζει να δουλεύει με έναν ηπίως παθολογικό τρόπο. 

Τι γίνεται με την πρόληψη της ενδοκαρδίτιδος; Παιδιά που έχουν υποβληθεί σε αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδος θα πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις για τη λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα. Ρωτήστε τον παιδοκαρδιολόγο σας για την ανάγκη του παιδιού σας να παίρνει αντιβιοτικά πριν από ορισμένες οδοντιατρικές εργασίες για την πρόληψη της ενδοκαρδίτιδος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη της ενδοκαρδίτιδος, βλέπε τη σελίδα «Οι ειδικές ανάγκες του παιδιού σας»

21 Φεβρουαρίου 2012


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: