Κοινός Αρτηριακός Κορμός

Σημείωση: προτού διαβάσετε τις πληροφορίες για τη συγκεκριμένη συγγενή καρδιοπάθεια και τις εικόνες που συνοδεύουν αυτές τις πληροφορίες, θα είναι χρήσιμο να ανασκοπήσετε τη σελίδα σε αυτό το web site με τίτλο «Η φυσιολογική καρδιά και πώς δουλεύει».  

Τι είναι αυτό; Ο αρτηριακός κορμός ή, καλύτερα, ο κοινός αρτηριακός κορμός, εμφανίζεται όταν οι δύο μεγάλες αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα μακριά από την καρδιά δεν σχηματίζονται κανονικά, όπως πρέπει, και υπάρχει μόνο μία μεγάλη αρτηρία. Αυτή η αρτηρία (ο κορμός) κάθεται επάνω από ένα μεγάλο άνοιγμα ή τρύπα που υπάρχει στο τοίχωμα ανάμεσα στις δύο αντλούσες κοιλότητες (μεσοκοιλιακό έλλειμμα, ή “VSD” εν συντομία στην αγγλική γλώσσα). Αυτή η μεγάλη μονήρης αρτηρία μεταφέρει αίμα και προς το σώμα και προς τους πνεύμονες.

Μερικά παιδιά με κοινό αρτηριακό κορμό έχουν μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο DiGeorge (ή σύνδρομο “22q11.2 deletion”).

Μπορεί να διορθωθεί; Η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία για να συγκλειστεί (να κλείσει) το μεσοκοιλιακό έλλειμμα και να χωριστεί η ροή του αίματος που πηγαίνει προς το σώμα από τη ροή που πηγαίνει προς τις αρτηρίες των πνευμόνων. Αυτό γίνεται συνήθως νωρίς στη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας για να προληφθεί η πρόκληση ζημιάς (τραυματισμού) στις πνευμονικές αρτηρίες από την υψηλή πίεση αίματος. Ο καρδιοχειρουργός χρησιμοποιεί ένα μπάλωμα για να κλείσει το μεσοκοιλιακό έλλειμμα. Στη συνέχεια οι πνευμονικές αρτηρίες αποσυνδέονται από την μονήρη μεγάλη αρτηρία (τον κορμό) και ένας σωλήνας (αγωγός ή τούνελ) τοποθετείται από τη δεξιά κοιλία προς τις πνευμονικές αρτηρίες. Αυτή η επέμβαση μερικές φορές ονομάζεται «επιδιόρθωση Rastelli».

Θα χρειαστεί το παιδί μου και άλλες επεμβάσεις; Ο αγωγός που συνδέει τη δεξιά κοιλία με τις πνευμονικές αρτηρίες μπορεί με την πάροδο του χρόνου να γίνει περιορισμένος σε διάμετρο και αποφραγμένος (στενωτικός), ή να γίνει δυσαναλόγως μικρός για το μέγεθος του παιδιού. Οι περιφερικές πνευμονικές αρτηρίες μπορεί να γίνουν επίσης στενωτικές και να χρειαστούν θεραπεία. Μερικές φορές οι αγωγοί και οι στενώσεις των περιφερικών πνευμονικών αρτηριών μπορούν να διαταθούν (να τεντωθούν), στο εργαστήριο καρδιακών καθετηριασμών, με τη χρησιμοποίηση ειδικού καθετήρα με μπαλόνι στην άκρη του ή ενός “stent” που μπορεί να διαταθεί. Αυτή η διαδικασία, δηλαδή η παρεμβατική θεραπεία με καθετήρα, μπορεί να βοηθήσει να μακρύνει ο χρόνος ανάμεσα στις εγχειρήσεις ή στις αλλαγές του αγωγού (του λεγόμενου “conduit”). Μερικές φορές χρειάζεται να γίνει χειρουργική επέμβαση για να διευρυνθεί η στενωμένη περιοχή. Τα τελευταία λίγα χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται, σε προσεκτικά επιλεγμένες περιπτώσεις, θεραπεία της στενωμένης περιοχής του conduit και αντικατάσταση της βαλβίδος του χωρίς εγχείρηση αλλά με παρεμβατικό καρδιακό καθετηριασμό. Ο καρδιολόγος του παιδιού σας θα συζητήσει μαζί σας ποια θεραπεία είναι η καλύτερη.

Η αορτική βαλβίδα είναι στην πραγματικότητα η μεγάλη βαλβίδα του κορμού («κορμική βαλβίδα»), δηλαδή η βαλβίδα του μεγάλου αγγείου που έβγαινε πάνω από τη μεσοκοιλιακή επικοινωνία πριν από τη χειρουργική επιδιόρθωση. Αυτή η βαλβίδα μερικές φορές αναπτύσσει με την πάροδο του χρόνου διαρροή («ανεπάρκεια») και μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθεί.

Τι είδους συνεχιζόμενη φροντίδα θα χρειάζεται το παιδί μου; Παιδιά με κοινό αρτηριακό κορμό χρειάζονται κανονική παρακολούθηση από τον παιδοκαρδιολόγο και μπορεί να χρειαστεί να παίρνουν φάρμακα μετά την χειρουργική επέμβαση. Ο καρδιολόγος του παιδιού σας θα αξιολογεί την κατάσταση του παιδιού με μια ποικιλία εξετάσεων, που περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογραφήματα και ηχοκαρδιογραφήματα, για να προσδιορίσει πότε θα χρειαστεί μια νέα παρέμβαση, όπως π.χ. καρδιακός καθετηριασμός.

Τι δραστηριότητες μπορεί να έχει το παιδί μου; Αν η απόφραξη της βαλβίδος είναι ήπια και οι εξετάσεις δείχνουν καλή λειτουργία της καρδιάς και δεν υπάρχουν παθολογικοί καρδιακοί ρυθμοί, το παιδί σας μπορεί συνήθως να παίρνει μέρος σε μερικά αθλήματα. Ο καρδιολόγος σας μπορεί να συστήσει να αποφεύγει ορισμένα έντονα ανταγωνιστικά αθλήματα. Ρωτήστε τον καρδιολόγο του παιδιού σας ποιες δραστηριότητες είναι οι κατάλληλες.  

Τι γίνεται με την πρόληψη της ενδοκαρδίτιδος; Σε ασθενείς με μη διορθωμένον ή με ατελώς διορθωμένον κοινό αρτηριακό κορμό, συνιστάται να παίρνουν αντιβιοτικά πριν από ορισμένες οδοντιατρικές εργασίες για την πρόληψη της ενδοκαρδίτιδος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη της ενδοκαρδίτιδος, βλέπε τη σελίδα «Οι ειδικές ανάγκες του παιδιού σας».

24 Φεβρουαρίου 2012


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: