Στένωση του Ισθμού της Αορτής  

Σημείωση: προτού διαβάσετε τις πληροφορίες για τη συγκεκριμένη συγγενή καρδιοπάθεια και τις εικόνες που συνοδεύουν αυτές τις πληροφορίες, θα είναι χρήσιμο να ανασκοπήσετε τη σελίδα σε αυτό το web site με τίτλο «Η φυσιολογική καρδιά και πώς δουλεύει».  

Τι είναι αυτό; Σε αυτήν την καρδιοπάθεια η αορτή (η κύρια αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά προς το σώμα) έχει ένα στένωμα, ένα «σφίξιμο».

Τι την προκαλεί; Στα περισσότερα παιδιά, η αιτία δεν είναι γνωστή. Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν και άλλα καρδιακά ελαττώματα μαζί με τη στένωση του ισθμού της αορτής.

Πώς επηρεάζει την καρδιά; Η στένωση του ισθμού της αορτής αποφράσσει και εμποδίζει τη ροή (την κυκλοφορία) του αίματος που μεταφέρεται από την καρδιά προς το χαμηλότερο τμήμα του σώματος. Η πίεση του αίματος στην αριστερά αντλούσα κοιλότητα (αριστερά κοιλία) είναι πολύ υψηλότερη από το φυσιολογικό και η καρδιά πρέπει να δουλεύει δυνατότερα για να αντλήσει το αίμα και να το προωθήσει μέσω της στένωσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πάχυνση (υπερτροφία) και βλάβη στον καταπονημένο καρδιακό μυ.

Πώς η στένωση του ισθμού της αορτής επηρεάζει το παιδί μου; Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα κατά τη γέννηση, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν σύντομα, ακόμα και την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση. Ένα μωρό μπορεί να αναπτύξει συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή υψηλή πίεση αίματος.

Αν η απόφραξη είναι ήπια, η καρδιά δεν κουράζεται πολύ και μπορεί να μην εμφανιστούν συμπτώματα. Σε μερικά παιδιά και εφήβους, η στένωση του ισθμού της αορτής ανακαλύπτεται μόνο όταν διαπιστωθεί υψηλή πίεση αίματος («υπέρταση»). 

Τι μπορεί να γίνει για τη στένωση του ισθμού της αορτής; Η απόφραξη που δημιουργεί η στένωση του ισθμού της αορτής μπορεί να θεραπευτεί με εγχείρηση ή με καρδιακό καθετηριασμό.

Στη διάρκεια του καρδιακού καθετηριασμού ένας ειδικός καθετήρας που περιλαμβάνει ένα μπαλόνι τοποθετείται στη στενωμένη περιοχή της αορτής. Μετά, το μπαλόνι φουσκώνεται για ένα βραχύ χρονικό διάστημα για να τεντώσει και να διανοίξει τη στενή περιοχή. Στη συνέχεια το μπαλόνι και ο καθετήρας αφαιρούνται. Αυτή η διεργασία ονομάζεται «αγγειοπλαστική» με μπαλόνι.

Χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται συχνά για την επιδιόρθωση της στένωσης του ισθμού της αορτής. Ο καρδιοχειρουργός δεν χρειάζεται να ανοίξει την καρδιά για να επιδιορθώσει τη στένωση του ισθμού της αορτής. Η στένωση μπορεί να διορθωθεί με ποικίλους τρόπους. Ένας τρόπος είναι να αφαιρέσει ο χειρουργός το στενωμένο τμήμα της αορτής. Ένας άλλος, εναλλακτικός τρόπος είναι να ράψει ένα μπάλωμα πάνω από το στενωμένο τμήμα χρησιμοποιώντας είτε ένα τμήμα της αρτηρίας που πηγαίνει στο χέρι ή ένα μόσχευμα από συνθετικό υλικό.

Ένα βρέφος με σοβαρή στένωση ισθμού της αορτής θα πρέπει να θεραπευτεί αμέσως με επέμβαση για να ανακουφιστεί (για να αρθεί) η απόφραξη. Αυτό μπορεί να ελαττώσει την καρδιακή ανεπάρκεια στη βρεφική ηλικία και να προλάβει μελλοντικά προβλήματα, όπως την ανάπτυξη υψηλής πίεσης αίματος («υπέρτασης») στην ενήλικο ζωή εξαιτίας της στένωσης του ισθμού της αορτής.

Η ενδεδειγμένη, η κατάλληλη θεραπεία της στένωσης ισθμού αορτής, δηλαδή η επιλογή ανάμεσα στη χειρουργική επέμβαση και την θεραπεία με καρδιακό καθετηριασμό («αγγειοπλαστική» με μπαλόνι) παραμένει από τη δεκαετία του 1980 αντικείμενο διαφωνιών και αντιλογίας μεταξύ των παιδοκαρδιολόγων. Η προσωπική μου προτίμηση, αυτό δηλαδή που συμβουλεύω τους ασθενείς μου, είναι η επιδιόρθωση της απόφραξης της αορτής με τη χειρουργική μέθοδο, δηλαδή με εγχείρηση από τον καρδιοχειρουργό. Ενώ η «αγγειοπλαστική» με μπαλόνι (με ή χωρίς χρήση του λεγόμενου “stent”) είναι η απολύτως ενδεδειγμένη θεραπεία για την επαναστένωση του ισθμού της αορτής (την ανάπτυξη νέας απόφραξης μετά την  αρχική θεραπεία), η πλειονότητα των παιδοκαρδιολόγων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πιστεύουν ότι η σωστή θεραπεία για την πρώτη φορά, δηλαδή για τη φυσική, τη νέα (“native”) στένωση του ισθμού της αορτής πρέπει να είναι η χειρουργική θεραπεία. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα νεογνά και τα βρέφη που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια εξαιτίας της στένωσης του ισθμού της αορτής. Αυτά τα μωρά (πλην σπανίων εξαιρέσεων λόγω ειδικών περιστάσεων) πρέπει πάντοτε να θεραπεύονται αμέσως με χειρουργική επέμβαση.

Τι δραστηριότητες μπορεί να έχει το παιδί μου; Αν η στένωση του ισθμού της αορτής έχει θεραπευτεί, αν δεν υπάρχει σημαντικό υπόλοιπο απόφραξης («υπολειμματική στένωση») ή υψηλή πίεση αίματος («υπέρταση»), το παιδί σας μπορεί να μη χρειαστεί καθόλου ειδικές προφυλάξεις ή περιορισμούς σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα και μπορεί να του επιτρέπεται να συμμετέχει στις φυσιολογικές δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει αυξημένο ρίσκο (κίνδυνος).

Μερικά παιδιά με απόφραξη, υπέρταση, ανωμαλίες του καρδικού μυός ή άλλα καρδιακά ελαττώματα μπορεί να πρέπει να να περιορίζουν τη φυσική τους δραστηριότητα. Θα πρέπει αυτό να το ελέγξετε με τον παιδοκαρδιολόγο του παιδιού σας. 

Τι θα χρειαστεί το παιδί μου στο μέλλον; Η προοπτική μετά από τη χειρουργική θεραπεία είναι ευνοϊκή, αλλά αυτά τα παιδιά χρειάζονται μακροπρόθεσμη παρακολούθηση από έναν παιδοκαρδιολόγο. Σπανίως, η στένωση του ισθμού της αορτής μπορεί να εμφανιστεί πάλι, δηλαδή να υποτροπιάσει. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί μια νέα παρέμβαση (συνήθως με καρδιακό καθετηριασμό). Επίσης, η πίεση του αίματος μπορεί να παραμείνει υψηλή παρόλο που το στένωμα της αορτής έχει διορθωθεί.

Τι γίνεται με την πρόληψη της ενδοκαρδίτιδος; Παιδιά με στένωση του ισθμού της αορτής μπορεί να βρίσκονται σε ρίσκο (κίνδυνο) να αναπτύξουν ενδοκαρδίτιδα. Ο καρδιολόγος του παιδιού σας μπορεί να συστήσει να παίρνει το παιδί σας αντιβιοτικά πριν από ορισμένες οδοντιατρικές εργασίες για ένα χρονικό διάστημα μετά την επιδιόρθωση της στένωσης του ισθμού της αορτής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη της ενδοκαρδίτιδος, βλέπε τη σελίδα «Οι ειδικές ανάγκες του παιδιού σας»

31 Μαρτίου 2012


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: