Για τη δημιουργία των σελίδων με γενικό τίτλο «Παιδιά και Αρρυθμία» χρησιμοποιήσαμε σχετικό online υλικό του American Heart Association. Κάνετε click στις διάφορες σελίδες (με γαλάζιους χαρακτήρες) που ακολουθούν, ώστε να μπορέσετε να διαβάσετε το περιεχόμενό τους.
Παιδιά και Αρρυθμία
Αν έχουν βρει (αν έχουν «διαγνώσει») στο παιδί σας αρρυθμία, δηλαδή παθολογικό καρδιακό ρυθμό, έχετε πιθανότατα τρομάξει. Αυτό είναι κατανοητό. Αλλά μαθαίνοντας περισσότερα πράγματα για την κατάσταση του παιδιού σας, θα είσαστε λιγότερο φοβισμένοι. Επίσης, θα είσαστε περισσότερο ικανοί να φροντίσετε το παιδί σας.
Περί των καρδιακών ρυθμών. Η καρδιακή συχνότητα είναι το πόσες φορές χτυπάει η καρδιά κάθε λεπτό, δηλαδή ο αριθμός των «σφύξεων» κάθε λεπτό της ώρας. Σε ένα μεγάλο παιδί ή έναν έφηβο που βρίσκεται σε ηρεμία, η καρδιά χτυπάει γύρω στις 70 φορές το λεπτό. Σε ένα νεογέννητο μωρό χτυπάει γύρω στις 140 φορές το λεπτό. Ο καρδιακός ρυθμός είναι συνήθως κανονικός. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά χτυπάει με ομοιόμορφο τρόπο, δηλαδή με κανονικά διαστήματα από χτύπο σε χτύπο. Η καρδιακή συχνότητα αλλάζει εύκολα. Η άσκηση κάνει την καρδιά να χτυπάει γρηγορότερα. Στη διάρκεια του ύπνου η καρδιά επιβραδύνεται, χτυπάει αργότερα.
Οι μη κανονικοί, οι ακανόνιστοι χτύποι της καρδιάς είναι μια αρρυθμία. Η πιο συνήθης αρρυθμία εμφανίζεται κατά την αναπνοή. Στην περίπτωση αυτή όταν το παιδί «εισπνέει» (όταν δηλαδή παίρνει ανάσα), η καρδιακή συχνότητα φυσιολογικώς επιταχύνεται για μερικούς χτύπους. Όταν το παιδί «εκπνέει» (όταν δηλαδή βγάζει τον αέρα), επιβραδύνεται πάλι. Αυτή η διακύμανση με την αναπνοή ονομάζεται φλεβοκομβική αρρυθμία. Αυτή η αρρυθμία είναι εντελώς φυσιολογική.
Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να βρει άλλα είδη αρρυθμίας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να ζητήσει να γίνουν μερικές εξετάσεις. Ο γιατρός μπορεί ακόμα να συστήσει να εξετάσει το παιδί σας ένας παιδοκαρδιολόγος (δηλαδή γιατρός ειδικευμένος στα καρδιακά προβλήματα των παιδιών).
Η γνώση του ιστορικού του παιδιού σας. Οι αρρυθμίες (που ονομάζονται και "δυσρυθμίες") μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Πολλές φορές δεν προκαλούν συμπτώματα. Συμβαίνει συχνά οι γονείς και τα παιδιά να μην υποπτεύονται ότι υπάρχει αρρυθμία και να εκπλήσσονται όταν ο γιατρός τη βρίσκει στη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας. Οι ανωμαλίες του ρυθμού (οι αρρυθμίες) συνήθως εκτιμώνται από τους γιατρούς όπως άλλα προβλήματα υγείας. Το ιστορικό του παιδιού σας - δηλαδή αυτά που εσείς και το παιδί σας αναφέρεται για το πρόβλημα - είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να σας γίνουν ερωτήσεις όπως:
- Γνωρίζει το παιδί σας ότι έχει ασυνήθιστους χτύπους της καρδιάς;
- Υπάρχει κάτι που προκαλεί την αρρυθμία; Υπάρχει κάτι που το παιδί σας ή εσείς μπορείτε να κάνετε για να τη σταματήσετε;
- Αν υπάρχει γρήγορη συχνότητα ("ταχυπαλμία"), πόσο γρήγορη είναι;
- Το παιδί σας, νιώθει αδυναμία ή ζαλάδα;
- Έχει ποτέ λιποθυμήσει το παιδί σας;
Μερικά φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν τις αρρυθμίες. Βεβαιωθείτε ότι αναφέρετε στον γιατρό σας όλα τα φάρμακα που παίρνει το παιδί σας. Αν το παιδί σας έχει αρρυθμία, συζητήστε το με τον γιατρό σας και ρωτήστε τον τι να περιμένετε.
Ιανουάριος 2014
Μάθετε για τα είδη των αρρυθμιών στα παιδιά
Μάθετε για τις θεραπευτικές επιλογές
Μάθετε για τη λίστα υποχρεώσεων (checklist) για τους γονείς παιδιών με αρρυθμία
Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: