14 Τρόποι για να δείξετε αγάπη για το παιδί σας

Η 14η Φεβρουαρίου, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνoυ (St. Valentine's Day), γιορτάζεται κάθε χρόνο ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ - αλλά και στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Αυστραλία και άλλα μέρη του κόσμου - ως η εορτή των ρομαντικών σχέσεων και κάθε είδους αγάπης. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2012, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δημοσίευσε 14 σύντομες συμβουλές ώστε οι γονείς να μπορούν να υλοποιήσουν με τον πιο σωστό τρόπο τη φυσική τους αγάπη για τα παιδιά τους. Αποτελούν απόσταγμα της συσσωρευμένης γνώσης και σοφίας και, παρότι αναφέρονται στην κοινωνία και την κουλτούρα των ΗΠΑ, πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμες και για την ελληνική κοινωνία, αφού συνοψίζουν σύγχρονες και επιστημονικώς βάσιμες αντιλήψεις και αρχές γύρω από το μεγάλωμα των παιδιών.   

Τώρα θα μου πείτε «τι σχέση έχει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και οι 14 συμβουλές της AAP με τις σελίδες ενός παιδοκαρδιολόγου;» «Έχει πολλή σχέση» θα σας απαντήσω. Η πρώτη μου ειδικότητα ήταν η Παιδιατρική. Δεν είμαι, λοιπόν, γιατρός για ενηλίκους. Δεν είμαι καρδιολόγος που ασχολείται και με μικρού μεγέθους καρδιές ή με ειδικού τύπου καρδιακά προβλήματα. Είμαι παιδίατρος που έχει εξειδικευτεί περαιτέρω και έχει αποκτήσει και την ειδικότητα του παιδοκαρδιολόγου. Αυτό σημαίνει ότι - ακριβώς επειδή είμαι παιδοκαρδιολόγος - στη δουλειά μου δεν αντιμετωπίζω ένα όργανο αλλά το σύνολο. Δεν αντιμετωπίζω καρδιές αλλά άτομα. Άτομα μοναδικά και ξεχωριστά: τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Έτσι, ενώ παρέχω τις φροντίδες μου για την καρδιακή υγεία και τα καρδιακά νοσήματα των παιδιών και των εφήβων που εξετάζω, δεν παύει να με απασχολεί και η συνολική υγεία των ασθενών μου, δηλαδή η σωματική, η διανοητική και η συναισθηματική τους υγεία. Επιπλέον, ως Fellow της AAP, έχω δεσμευτεί να είμαι υπερασπιστής (advocate) των παιδιών, να ορθώνω φωνή για τα παιδιά, και να διεκδικώ και να προστατεύω τα συμφέροντα της ζωής και της υγείας τους. 

Ιδού, λοιπόν, οι 14 συμβουλές της American Academy of Pediatrics, σε ελεύθερη δική μου μετάφραση στα ελληνικά:

1. Χρησιμοποιήστε άφθονες θετικές λέξεις με το παιδί σας . Προσπαθήστε να αποφύγετε τον σαρκασμό. Τα παιδιά συχνά δεν τον καταλαβαίνουν, και αν τον καταλάβουν δημιουργεί αρνητική σχέση μεταξύ σας. 

2. Ανταποκριθείτε αμέσως και με αγάπη στις φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού σας και εξαφανίστε τους ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς από το λεξιλόγιο σας ως γονείς. 

3. Κάντε επίμονη προσπάθεια να δίνετε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα στο σπίτι και δημοσίως. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «συγγνώμη», «παρακαλώ», «ευχαριστώ». 

4. Όταν το παιδί σας είναι θυμωμένο, εριστικό ή σε κακή διάθεση, δώστε του μια αγκαλιά, ένα χάιδεμα, ένα τρυφερό χτύπημα στην πλάτη, το μυστικό μεταξύ σας σινιάλο ή κάποια άλλη χειρονομία συμπάθειας που του αρέσει, και μετά συζητήστε μαζί του για αυτό που του συμβαίνει όταν νοιώσει καλύτερα.   

5. Χρησιμοποιήστε μη-βίαιες μορφές πειθαρχίας. Οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν και ανταμοιβές και περιορισμούς πολλά χρόνια πριν από την εφηβεία ώστε έτσι να συμβάλουν στην πρόληψη προβλημάτων στα χρόνια της εφηβείας. Το να επιτρέπεται σε παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας να παραβιάζουν σημαντικούς κανόνες χωρίς να τους επιβάλλεται πειθαρχία απλώς ενθαρρύνει περισσότερες παραβιάσεις των κανόνων.  

6. Κάντε σχέδια να περάστε μερικό χρόνο μόνοι σας με το νεαρό παιδί ή έφηβό σας κάνοντας κάτι που απολαμβάνει. Στείλτε στο μεγαλύτερο παιδί ή έφηβό σας μια κάρτα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Φτιάξτε κάρτες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μαζί με το παιδί σας της προσχολικής ή της νεαρής σχολικής ηλικίας. 

7. Προγραμματίστε μερικές βραδιές για οικογενειακά παιγνίδια ώστε να βρεθεί μαζί όλη η οικογένεια. Αναθέστε την κάθε ημερομηνία σε διαφορετικό μέλος της οικογένειας, που θα πρέπει να επιλέξει ποιο παιγνίδι θα παίξετε τη συγκεκριμένη βραδιά. 

8. Το να έχετε ένα ζωάκι στο σπίτι μπορεί να κάνει τα παιδιά, ιδίως αυτά που έχουν χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, να νοιώσουν καλύτερα προκαλώντας περισσότερη φυσική δραστηριότητα, ενισχύοντας τη γενική τους διάθεση, και προσφέροντας συνεχή συντροφιά. 

9. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικειώσετε το παιδί σας με επιλογές καλού φαγητού είναι να το ενθαρρύνετε να μαγειρεύει μαζί σας. Αφήστε το να αναμιχθεί σε ολόκληρη τη διαδικασία, από τον σχεδιασμό του γεύματος και την αγορά των υλικών έως το ίδιο το μαγείρεμα και το σερβίρισμα. Είναι θαυμάσιο να τρώνε οι οικογένειες όλοι μαζί όσο πιο συχνά μπορούν. Καλό φαγητό, καλές συζητήσεις. 

10. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα περνάει τον περισσότερο χρόνο του αναπτύσσοντας και τελειοποιώντας ποικίλες δεξιότητες και ικανότητες σε όλους τους τομείς της ζωής του. Θα πρέπει να το βοηθήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο ενθαρρύνοντάς το και παρέχοντας τα εργαλεία και τις οδηγίες που χρειάζεται. Θα πρέπει να διαβάζετε στο παιδί σας αρχίζοντας στην ηλικία των έξι μηνών. Αποφύγετε να βλέπει τηλεόραση τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του, επιτηρήστε τι βλέπουν και δείτε τηλεόραση μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά σας, και χρησιμοποιείστε τον χρόνο της τηλεόρασης ως χρόνο συζήτησης και διαλόγου με τα παιδιά σας. Περιορίστε τη χρήση υπολογιστή (computer) και βιντεοπαιχνιδιών (video games).

11. Η υγεία του παιδιού σας βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στη φροντίδα και την καθοδήγηση που θα του προσφέρετε στη διάρκεια των πρώιμων χρόνων της ζωής του. Με το να πηγαίνετε το παιδί σας στον γιατρό κανονικά για επισκέψεις προληπτικής φροντίδας της υγείας του, με το να το διατηρείτε ασφαλές από τα ατυχήματα, με το να του παρέχετε θρεπτική διατροφή, και με το να ενθαρρύνετε την άσκηση σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, βοηθάτε την προστασία και την ενδυνάμωση του σώματός του.  

12. Βοηθήστε το παιδί σας να καλλιεργήσει θετικές σχέσεις με φίλους, αδέρφια και μέλη της κοινότητας. 

13. Ένα από τα πιο σπουδαία δώρα που μπορείτε να κάνετε ως γονιός είναι να βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει αυτοεκτίμηση. Το παιδί σας χρειάζεται τη σταθερή υποστήριξη και ενθάρρυνσή σας για να ανακαλύψει τις δυνάμεις του. Έχει ανάγκη να πιστεύετε εσείς σε αυτό καθώς μαθαίνει να πιστεύει στον εαυτό του. Αγαπώντας το, περνώντας χρόνο μαζί του, ακούγοντάς το όταν μιλάει και επαινώντας τα κατορθώματά του είναι όλα μέρος αυτής της διαδικασίας.  

14. Μη ξεχνάτε να λέτε «σ' αγαπώ» στα παιδιά όλων των ηλικιών! 

16 Φεβρουαρίου 2013

 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: