Συμβουλές ενός «άπιστου» στους πιστούς: Κρατήστε την Πίστη σας - Κρατηθείτε μακριά από τον κορονοϊό - Σεβαστείτε τον συνάνθρωπό σας

Δεν θα ήθελα εδώ να σας πω πολλά γα τη λέξη «άπιστος» που διάλεξα. Έτσι πάντως φαίνεται ότι με θεωρούν όσοι κρατούν σφιχτά στο χέρι τους το ευσεβόμετρο και θέλουν καλά και σώνει να τακτοποιήσουν όλους τους ανθρώπους σε συρταράκια. Τα περί Πίστης (θεμελιώδους και θαυμαστής ανάγκης του ανθρώπου ανά τους αιώνες), Θρησκείας (κατασκευάσματος των ανθρώπων), και Θεού (αιτίας για διαρκή και δύσκολο διάλογο ανάμεσα στον Νου και τον Κόσμο, με τα ερωτήματα και την αμφιβολία να είναι πιο πολλά από τις απαντήσεις) τα έχω εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μου. Σήμερα, όμως, νιώθω έντονη την ανάγκη να συμβουλέψω. Είμαι γιατρός και η ευθύνη μου δεν τελειώνει όταν έχει φύγει και ο τελευταίος ασθενής και αργά το βράδυ κλείσω πίσω μου την πόρτα του ιατρείου. Επί του θέματος τώρα. Ατυχώς, λοιπόν, η ελληνική Εκκλησία δεν έχει σκεφτεί ότι πρέπει να δώσει στους πιστούς σαφείς και επίσημες οδηγίες τη στιγμή που η κοινωνία περνάει δύσκολες ώρες λόγω της επιδημίας από τη νόσο του κορονοϊού (COVID-19). Ειδικότερα, στο θέμα της Θείας Ευχαριστίας και Θείας Κοινωνίας (“μετάληψης”) η ελληνική Εκκλησία είναι πρακτικώς απούσα. Άλλα Χριστιανικά δόγματα (Καθολικοί, Προτεστάντες, η Εκκλησία της Αγγλίας, και άλλοι) σε όλον τον κόσμο τροποποιούν λόγω του κορονοϊού τα έθιμα και τους τελετουργικούς κανόνες των εκκλησιών τους - συμπεριλαμβανομένης της Θείας Κοινωνίας - και έχουν ήδη εκδώσει σχετικές οδηγίες. Με την ιδιότητα λοιπόν του γιατρού, αλλά και μελετώντας τις οδηγίες των άλλων Χριστιανικών εκκλησιών, θέλω να συμβουλέψω τα ακόλουθα: 

1. Βασική ευθύνη και επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι: α/να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να συναντηθούμε με τον κορονοϊό, και β/να συμβάλουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου από τον κορονοϊό (COVID-19).

2. Μην εκκλησιάζεστε για όσο διάστημα υπάρχει η επιδημία από την COVID-19 στη χώρα! Μπορείτε να παρακολουθείτε την ιερή ακολουθία στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Πρέπει να καταλάβετε ότι περνάμε μια κρίση. Σας παρακαλώ να κάνετε υπομονή. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιδημία θα έχει μάλλον τελειώσει σε λίγους μήνες. Διαφορετικά, υπάρχει ό κίνδυνος αν είστε φορείς του κορονοϊού (ναι, είναι δυνατόν να έχετε κολλήσει και να μην το γνωρίζετε αφού δεν έχετε ακόμα τα σχετικά συμπτώματα) να κολλήσετε άλλα άτομα, ή να κολλήσετε εσείς οι ίδιοι από άλλο άτομο που νοσεί ή που είναι ασυμπτωματικός φορέας. Ο εκκλησιασμός δημιουργεί συνθήκες “συγχρωτισμού”, αφού είναι πρακτικώς αδύνατον να τηρήσετε την ελάχιστη ασφαλή απόσταση των δύο (2) μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί να έχετε από νοσούντα (ή πιθανώς νοσούντα) άτομα. Ας μη ξεχνάτε, επίσης, ότι σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Ματθαίο (ε’3 – ζ’27), ο Ιησούς ο Ναζωραίος στην “Επί του Όρους Ομιλία” είπε: «Και όταν προσεύχεσαι δεν πρέπει να μιμείσαι τους υποκριτές. Διότι σε αυτούς αρέσει να προσεύχονται όρθιοι στις συναγωγές και στις γωνίες των πλατειών, έτσι ώστε να τους βλέπουν οι άνθρωποι. Αληθινά σας λέγω ότι με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν να πάρουν ουδεμία ανταμοιβή. Εσύ όμως όταν θέλεις να προσευχηθείς, μείνε στο δωμάτιό σου, κλείσε την πόρτα και προσευχήσου στον Πατέρα σου, ο οποίος είναι αόρατος. Και ο Πατέρας σου που βλέπει και τις πιο κρυφές πράξεις θα σε ανταμείψει ολοφάνερα…».

3. Αν όμως αποφασίσετε (παρά τη συμβουλή μου) να εκκλησιαστείτε, να πάτε δηλαδή στην εκκλησία, μην παίρνετε μέρος στη Θεία Κοινωνία, μην μεταλαβαίνετε! Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσετε τη νόσο COVID-19, ή να συμβάλετε στην εξάπλωση της νόσου αν εσείς είστε είτε νοσών είτε ασυμπτωματικός φορέας της νόσου. Είναι νομίζω περιττό να σας εξηγήσω, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια δυνητικώς σοβαρή αναπνευστική νόσο, γιατί είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη η επαφή του στόματός σας με σκεύη και υγρό που μπορεί να έχουν - ιατρικώς μιλώντας - μολυνθεί από άλλα άτομα που είτε νοσούν είτε είναι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου. Το θέμα της “ευλογίας” αυτών των σκευών είναι θέμα πνευματικό (spiritual) και μεταφυσικό, ουδεμία σχέση έχει με τον φυσικό κόσμο και τους μικροοργανισμούς του και ουδεμία ασφάλεια προσφέρει έναντι αυτών. Πρέπει εδώ να προσθέσω ότι αυτές τις ώρες η Εκκλησία της Αγγλίας (The Church of England) καλεί τους ιερείς της σε περίπτωση αυξημένης εξάπλωσης του κορονοϊού να εξετάσουν την απόσυρση του Δισκοπότηρου (Common Cup) της “Μετάληψης” (Communion) και τη διακοπή του αγγίγματος των πιστών από τους ιερείς, που είναι μέρος της διαδικασίας της “ευλογίας” (laying on of hands) στην εκκλησία τους.

4. Αν όμως αποφασίσετε (παρά τη συμβουλή μου) να εκκλησιαστείτε, να πάτε δηλαδή στην εκκλησία, μην φιλάτε τις εικόνες και μην ακουμπάτε αντικείμενα εντός του ναού. Μην ανταλλάσσετε χειραψία και μην έχετε οιαδήποτε φυσική επαφή με άλλα άτομα.

5. Αν όμως αποφασίσετε (παρά τη συμβουλή μου) να εκκλησιαστείτε, ζητήστε εγκαίρως να τοποθετήσουν οι αρμόδιοι του ναού στην είσοδό του, σε ειδικά και ασφαλή δοχεία, μεγάλη ποσότητα αντισηπτικού υγρού (gel) με το οποίο θα πρέπει να καθαρίζετε τα χέρια σας τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από τον ναό.

6. Σαν καλοί Χριστιανοί, ας μην ξεχνάτε το νόημα της αγάπης και της αλληλεγγύης που οφείλετε να δείχνετε στους άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Ματθαίο (ε’3 – ζ’27), ο Ιησούς ο Ναζωραίος στην “Επί του Όρους Ομιλία” κήρυξε την αγάπη ακόμα και για τους εχθρούς μας («Ακούσατε ότι ειπώθηκε: θα αγαπήσεις τον πλησίον σου και θα μισήσεις τον εχθρό σου. Εγώ όμως σας λέγω να αγαπάτε τους εχθρούς σας…»). Πιστεύετε άραγε στην Αγάπη, ιδίως σε καιρό σοβαρής επιδημίας; Αποδείξτε το! Αποδείξτε το με το να αποφύγετε να νοσήσετε από τη νόσο COVID-19. Αποδείξτε το με το να σεβαστείτε τους συνανθρώπους σας και να αποφύγετε να εκθέσετε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Αποδείξτε τα με το να συμβάλετε έτσι στον περιορισμό και στη διάρκεια της επιδημίας. Με άλλα λόγια, επιδείξτε φρόνηση και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

7. Για λοιπές εντελώς βασικές πληροφορίες και συμβουλές, διαβάστε πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο Η Νόσος από τον “Κορονοϊό” (COVID-19).

Φωτογραφία: Εικόνα από μικροσκόπιο (scanning electronic microscope). O κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 φαίνεται κίτρινος, καθώς αναδύεται από κύτταρα (μπλε και ροζ).

8 Μαρτίου 2020


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter: